Pomoravlje postaje veliki ružičnjak: Uzgoj cveća sve popularniji

05.06.2021

14:05 >> 14:41

0

U Pomoravlju, žitnici centralne Srbije gde su tradicionalno najzastupljenije žitarice kukuruz i pšenica, sve je više poljoprivrednika koji se bave uzgojem

Pomoravlje postaje veliki ružičnjak: Uzgoj cveća sve popularniji
Copyright Sve popularnija grana poljoprivrede: Svećarstvo u uzletu, Foto:Tanjug/Dušan Aničić

Sve više uzgajivača prihvatilo se u Pomoravlju ruža,  koje prodaju kao rezano cveće, ali uzgajaju i za potrebe medicine, kozmetike u kulinarstvu…

Slatko od ruža, jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, kako sam kaže, prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu.

Uzgajivači razmišljaju i o proizvodnji “ružinog ulja” koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, mnogo je skupo, ali im zato trebaju mnogo veći ružičnjaci, jer je za jedan litar “etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno tri do pet tona ružinih latica”.

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Latice se beru u maju i početkom juna u jutarnjim satima, kada se latice tek otvaraju.

Savetodavac Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Miodrag Simić, je podsetio da je “lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kada je iz Persije doneta u Evropu, postaje cenjena kao biljka koja može da leči”.

Pročitajte još:

– Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka – rekao je Simić novinarima.

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom, objasnio je Simić.

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Simić savetuje da ružičnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike