Sprema se sporazum: Kinezi bi mogli da se slade srpskim vinom

21.07.2021

13:18 >> 13:20

0

Srbija radi na trgovinskom sporazumu sa Kinom koji bi mnogo toga dobrog mogao da donese i srpskim vinarima i vinogradarima, najavio predsednik Republike

Sprema se sporazum: Kinezi bi mogli da se slade srpskim vinom
Copyright Pixabay

Srpski vinari će moći da izvoze velike količine vina, ako sa Kinom budemo napravili sporazum o slobodnoj o trgovini, i na tome se radi – rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas u obilasku vinarije “Lastar” u selu Sekurič, u opštini Rekovac.

Rekord 19 miliona evra

Sa uspešno primenjenim Programom i dalje razvijenom strategijom koja predviđa ulaganje do 300 miliona evra, Srbija bi brzo mogla da uveliko nadmaši rekordnu vrednost izvoza vina od gotovo 19 miliona evra iz 2019.

A taj izvoz, dvostruko uvećan za samo desetak godina, mogao da da bude potučen već 2020. da nije bilo korone, podaci su ekonomskog analitičara Miroslava Zdravkovića.

Predsednik je obišao prostore gde se pravi, skladišti i proba vino u vinariji koja ima 30 hektara zasada.

Tu se proizvode razne vrste vina – od šardonea, pino noara, merloa, preko kaberne frana i domaće tamnjanike, do rajnskog rizlinga i vionje, rekao je za Tanjug direktor prodaje u toj vinariji Goran Mitrović.

Kako je dodao, kapacitet vinarije je 250.000 litara, a na godišnjem nivou tu se u proseku proizvede oko 100.000 do 120.000 boca vina.

Osim mladih zasada, za čije su podizanje korišćeni lozni kalemovi proizvedeni u Francuskoj, vinarija “Lastar” poseduje i stare vinograde podignute još 1976. godine.

Pročitajte još:

Vinarija za cilj ima proizvodnju visokokvalitetnog vina, a za najbolje rezultate vlasnici primenjuju redukciju i strogu kontrolu prinosa kako kroz kvantitet, tako i kroz kvalitet.

Kako bi se sprečilo uništavanje prinosa, u vinogradu je instalirana meteorološka stanica pomoću koje se detaljno prate parametri vremenskih uslova i mogućnosti pojave bolesti i štetočina vinove loze.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike