Srpski agrar na dlanu: Najbrojnija delegacija privrednika u nedelji “Poljoprivreda i prehrana” na Svetskoj izložbi u Dubaiju

14.02.2022

09:14

0

Autor: 24sedam

Više od 270 privrednika iz oko 140 kompanija iz Srbije u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u Dubaiju

Srpski agrar na dlanu: Najbrojnija delegacija privrednika u nedelji “Poljoprivreda i prehrana” na Svetskoj izložbi u Dubaiju
Tan2022-1-31_103042920_0(1) - Copyright Tanjug

Više od 270 privrednika iz oko 140 kompanija iz Srbije u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije učestvuju u Osmoj tematskoj nedelji "Poljoprivreda i prehrana“ na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020 Dubai“. 

Prema rečima Aleksandra Bogunovića, sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, oni će imati susret sa ino partnerima, s kojima će podeliti iskustava i upoznati inovacije i međunarodne trendove u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane.

Promo/PKS/Nada Mitrović
Srpski privrednici na sajmu u Dubaiju

Povodom obeležavanja Dana državnosti, 15. februara, Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom, vladom, Paviljonom Srbije i Ekspo timom, organizovala je i poseban biznis program na nekoliko lokacija Ekspo-a, koji obuhvata investicionu konferenciju, poslovne forume, B2B sastanke, sa ciljem da se privrednicima obezbede novi poslovi, a Srbija predstavi kao snažna destinacija za ulaganja.

- Očekujemo da se poslovna zajednica Srbije predstavi u najboljem izdanju, da milionima posetilaca približimo srpski agrar, sektor sa tradicionalno najvećim potencijalom za razvoj i investicije, kao i da dodatno ojačamo prisustvo na ovom važnom tržištu, ali i u čitavom svetu - poručio je Bogunović.

Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja. Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Promo/PKS/Nada Mitrović
Savez vinara i vinogradara Srbije

- Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima. Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu - ukazao je Bogunović.

Prema njegovim rečima, Emirati su tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvozni plasmani PIK Bečeja, Master Fruits-a, Cope, Jaffe, Apple Worlda, kao i mnogih drugih malih i srednjih preduzeća.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji “Poljoprivreda i prehrana”, od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor,  Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir grup, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike