„Ukidanje carine dobar potez“: Krenuo jeftiniji uvoz đubriva

29.01.2022

08:57

0

Zbog visoke cene đubriva na svetskom i domaćem tržištu Vlada je privremeno ukinula carinu na veštačko đubrivo i povećan uvoz je počeo

„Ukidanje carine dobar potez“: Krenuo jeftiniji uvoz đubriva
Copyright Profimedia

Odluka Vlade o ukidanju carine na veštačko đubrivo je jako dobra mera, jer će povećati dostupnost i umanjiti cenu te robe, rekao je za Tanjug osnivač i vlasnik „Eliksir grupe“ koja ima proizvodnju u Prahovu, Stanko Popović.

Popović kaže da je ja potpuno zavisna od uvoza azotnih đubriva, i da je carina na uvoz 10 odsto na ureu (azotno đubrivo), osim ako se uvozi iz Rusije kada je bez carine.

- Trenutak je kada je velika nestašica uree. Nema je generalno dovoljno u svetu. Cena je višestruko veća, a ograničeni ste u nabavci samo na Rusiju. A Rusija je ograničila izvoz svih đubriva prošle godine - opisuje Popović prilike oko uvoza pre ukidanja carina.

Dodaje da je sada država ukidanjem carine od 10 odsto na treće zemlje, relaksirala i omogućila uvoznicima da mogu na širem tržištu kupe ureu.

- Koliko je meni poznato već su kupljene određene količine iz Turkmenistana i Uzbekistana, i na putu su za Srbiju. To je bila prava odluka u pravo vreme. Već pozitivno utiče na cenu, jer tona već može da se kupi za 750 evra i niže, a do pre tri nedelje bila je 950 evra - rekao je on Tanjugu.

Za sve je "kriv" gas

Cena veštačkog đubriva urea je direktno povezana sa cenom prirodnog gasa koji je sirovina za proizvodnju, a ne samo energent.

- Cena uree je dostigla vrhunac krajem decembra sada je u padu, za 20 posto od maksimuma. Sa 300 dolara početkom 2021. godine došla do blizu 1000 dolara za tonu na svetskoj berzi. Sada je na nivou između 600 i 700 dolara u rasutom stanju i rinfuzi u lukama po svetu -  rekao je on.

Skok cena uree povezan je sa skokom cena prirodnog gasa iz koga se dobija amonijak neophodan za proizvodnju tog đubriva.

- Cena gasa je skočila nekoliko puta za godinu dana, i za očekivati je i da je cena ureee skočila. Da imamo domaću fabriku, da naša „Azotara Pančevo“ radi ona ne bi ništa jeftinije proizvodila. U stvari to bi zavisilo od cene gasa koji joj je sirovina. A i cena gasa nije za sve na svetskom tržištu ista - objasnio je on.

U poslednjih pet godina uree se u Srbiji godišnje potroši između 250.000 i 300.000 tona, a đubriva KAN i AN još  150.000 - 200.000 tona.

- "Tih 450.000-500.000 tona zavisi od uvoza. To komplet uvozimo - kaže Popović.

Dodaje da „Eliksir grupa“ u dve fabrike u Srbiji proizvodi NPK veštačka đubriva i sa proizvodnjom od 450.000 tona uglavnom zadovoljava potrebe domaće poljoprivrede.

Popović podseća da prinosi u poljoprivredi direktno zavise od upotrebe veštačkog đubriva.

- Kod lošijeg zemljišta prinosi su manji 50 odsto bez azota, ako je zemlja prve klase pad prinosa bez đubriva je do 30 odsto - konstatuje on.

Još kad bi proradila Azotara...

HIP „Azotara Pnčevo“ je posle stečaja privatizovana, a već nekoliko godina ne proizvodi.

- Bilo bi jako dobro da proradi. Da imamo svoju proizvodnju azotnog đubriva. Sad smo svedoci da su u nestašici i da su  mnoge zemlje zabranile izvoz đubriva – dodaje.
Podseća da je Kina zabranila izvoz svih vrsta đubriva na pola godine, da su zabrane izvoza i u Turskoj i Mađarskoj, te da je Rusija ograničila izvozne količine.

- I sad zamislite nemate dovoljno đubriva odnosno hrane za biljke, a to je povezano sa prehrambenom sigurnošću zemlje. Možete doći u situaciju da nemate gde da kupite đubrivo, i imate duplo manju proizvodnju hrane. Zato navijam da „Azotara Pančevo“ proradi - rekao je on.

Za cenu NPK đubriva koje „Eliksir“ proizvodi u Srbiji, Popović kaže da je tržišna i čak nešto niža nego u regionu, te da ga ima dovoljno.

Uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka biće oslobođeni plaćanja carine u narednih šest meseci kako bi se stabilizovalo domaće tržište i  obezbedile dovoljne količine ovih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede.

Privredna komora Srbije je objavila da je to rezultat uspešno realizovane inicijative PKS i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike