INTERVJU Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, o ceni hleba, ulja i mesa, ali i o e-agraru i GMO u Srbiji (VIDEO)

29.11.2021

06:33

0

Da li će nam i sledeće godine hrana biti skupa, da li će e-agrar ubrzati isplatu subvencija stočarima, kao i da li će Srbija promeniti zakon o zabrani GMO, pitali smo ministra poljoprivrede

INTERVJU Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, o ceni hleba, ulja i mesa, ali i o e-agraru i GMO u Srbiji (VIDEO)
Branislav Nedimovic, ministar poljoprivrede foto Katarina Mihajlovic 2611 2021 (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Srpska poljoprivreda kreće na put potpune digitalizacije, barem što se tiče resornog ministarstva. Seljaci više neće "nosati papire“ po raznim kancelarijama i državnim službama, a do većine subvencija će se dolaziti mnogo jednostavnije, brže i transparentnije, kaže za 24sedam srpski ministar poljoprivrede.

Ko će malo ranije dobiti subvenciju za poljoprivredu, da li će država reagovati na "podivljale“ cene hrane, hoće li ratari imati dovoljno mineralnog đubriva za setvu, kao i da li ćemo "popustiti Evropi“ i dozvoliti GMO hranu i za ljude, u intervjuu nam je rekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Neće biti problema sa hranom

- Vlada Srbije na osnovu Zakona o trgovini ima alate kojima može da interveniše na tržištu, kao što je već intervenisala za hleb. Imamo još nekoliko ideja ukoliko bude došlo do drastičnih skokova cena - naglašava ministar.

Kako kaže, na tržištu uvek mora da dođe do nekih pomeranja.

- Kao na primer gorivo, prošle godine je bilo jeftinije za 50 dinara, ali onda niko nije ništa rekao. A kada skoči dizel na 180 dinara i svi pričaju o tome... - ističe Nedimović.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mnogo više hrane nego što joj je potrebno.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mi sa hranom nećemo imati problem, kao što nismo imali problem ni tokom marta i aprila prošle godine kada je bilo vanredno stanje, kada su brojne zemlje koje su imale novac, imale problema sa hranom. Mi ćemo za osnovne životne namirnice naći način kako da budu dostupne, ali i da im cena ne bude veća nego što je sada - napominje ministar, i dodaje da će, ukoliko dođe i do naznaka skokova, država intervenisati.

- Mi pšenice imamo dva puta više nego što je potrebno za srpske potrebe s jedne strane. S druge strane, obavili smo setvu na 60.000 hektara više nego što je bilo prošle godine - navodi Nedimović.

Revolucionaran sistem subvencija

Kada je u pitanju digitalizacija, ministar ističe da nas je "i korona nečemu naučila, kao na primer, bržim procedurama"...

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- E-agrar podrazumevaće da će građani za većinu subvencija moći da se prijavljuju elektronskim putem. To s jedne strane olakšava pristupanje sistemu subvencija od strane poljoprivrednika, a s druge strane oni uvek mogu da znaju šta se dešava sa njihovim predmetom, u svakom trenutku. A najvažnije je da će ceo proces biti potpuno transaparentan. I slobodno mogu da kažem da će ovakav sistem subvencija biti revolucionaran, možda čak i na prostoru cele Evrope. Niko nema ovako digitalizovan sistem subvencija, možda ćemo biti pioniri - ističe Nedimović.

Kada možemo očekivati da počne dugo očekivani izvoz piletine i svinjskog mesa u EU?

- Mi smo završili sve što se nas tiče, čekamo njihovu kontrolu. Da vide da li je sve na terenu onako kako smo naveli u dokumentaciji. Oni će odlaziti kod klaničara, i farmera, kod proizvođača hrane, ne očekujem veći problem, to nam je tu iza ćoška...Vrlo brzo će se realizovati.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Cena đubriva u svetu preti da ugrozi setvu i da poskupi u poslednjih godinu dana rekorno skupu hranu. Šta može tu da se uradi?

- Srbija je ozbiljna zemlja i naravno da se spremila za sve ovo. Imamo alate kojima ćemo reagovati i to već radimo... U narednih mesec dana Srbija će imati dovoljno đubriva za prihranu pšenice koja će se odvijati u martu. Tu neće biti problema.

Ceo intervju sa ministrom poljoprivrede pogledajte u video prilogu:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike