Cena kukuruza stabilno raste, berza malo posustala

29.01.2022

08:21

0

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi je obeležio rast cene kukuruza.

Cena kukuruza stabilno raste, berza malo posustala
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Ukupan promet protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 3.650 tona, što je 11,5 odsto više ne četvoronedeljnog proseka. Vrednost trgovanja je bila 131,9 miliona dinara, odnosno za 1,7 odsto manja od proseka.

Kukuruzom se u protekloj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 26,5 do 27,5 dinara za kilogram bez PDV-a, uz jasan uzlazni trend od 3,77 odsto.

Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 27 dinara bez PDV-a, što je rast od 2,95 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Cena je pre svega zavisila od pariteta i brzine isporuke.

Zanimljivo je bilo , kažu sa Berze, pratiti i kretanje cena na inostranim berzama. Poznato je da tržišta vrlo brzo reaguju na geostrateška dešavanja (kriza na liniji Moskva - Kijev).

Januarska dešavanja na ovom tržištu su bila i relativno očekivana, posle potpunog odsustva ino tražnje u decembru.

Pšenica miruje

Za razliku od tržišnih dešavanja kod kukuruza, za tržište pšenice se može reći da je bilo vrlo mirno. Zaključene su dve cene. Pšenica sa proteinom 10 odsto i hektolitrom 76 kg se prometovala po ceni od 30,7 dinara bez PDV-a, a pšenica sa proteinom minimalno 11 odsto i hektolitrom 77 kg po ceni od 31,5 dinara.

Ilustracija:24sedam/Produktna berza
 

Đubrivu pala cena, čeka se još

Od ostalih roba, prometovano je azotno đubrivo (UREA i AN). Ureom se trgovalo po ceni od 865 evra za tonu u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, a amonijum nitratom po ceni od 725 evra.
Tržište azotnog đubriva je vrlo brzo reagovalo na najavu potencijalne državne intervencije. Za očekivati je da u narednom periodu dođe do još većih korekcija cene.

Stiče se utisak da je u drugoj polovini nedelje došlo do pojačane ponude. Ponuđena je prva količina pšenice roda 2022. po ceni od 28 dinara bez PDV-a, ali tražnja nije adekvatno reagovala.
Ovonedeljna ponder cena iznosi 31,5 dinara, što predstavlja rast od 1,03 odsto.

Tražila se soja

Tržište soje u protekloj nedelji je obeležila povećana ponuda, što je dovelo do silaznog trenda. Naime, na početku nedelje, berzanski ugovori su zaključivani po ceni od 74,7 dinara bez PDV-a, da bi na kraju nedelje zaključena cena iznosila 74 dinara.
Ponder cena je iznosila 74,46 dinara bez PDV-a.

Prometovana je i suncokretova sačma po ceni od 30 dinara bez PDV-a i stočno brašno, pakovanje 30/1 po ceni od 20,5 dinara bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike