Voćari iz regiona i Evrope se okupili u Srbiji: Otvoren Agro Belgrade 2022.

27.01.2022

12:14

0

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade 2022"

Voćari iz regiona i Evrope se okupili u Srbiji: Otvoren Agro Belgrade 2022.
Tan2022-1-27_131612807_2 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Na trodnevnoj manifestaciji poljoprivrede u glavnom gradu Srbije, na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade 2022", šta je ono savremeno u voćarstvu i povrtarstvu predstaviće oko 500 izlagača.

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemalja.

Na sajmu je izložena poljoprivredna mehanizacija, sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila, proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom.

Predstavljeni su i proizvođači semena, rasadničari a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.

Srbija izvezla za milijardu evra

Otvarajući sajam, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je kratko rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća za milijardu evra, a u budućnosti će nastaviti da otvara i nova tržista.

- Jedna od prilika za to je i „Open Balkan“ - istakao je on.

Sajam je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beograda, odnosno njegovog Sekretarijata za poljoprivredu i USAID Projekta za konkurentnu privredu.

Poželevši dobrodošlicu gostima i izlagačima, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovaj sajam više od sajma i da pokazuje kako postajemo region koji se zajednički razvija.

Istakao je da je Beograd, posle Vojvodine, drugi najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 250.000 hektara obradivog zemljišta i jedan od pet stubova razvoja srpske prestonice.

Govoreći na otvaranju, ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je na sajmu prisutno oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i da se nada da će četvrta zemlja koja će postati članica Open Balkana biti Bosna i Hercegovina.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike