Rakija „za sopstvenu upotrebu“ bez akcize: Hrvatska menja EU zakon

21.10.2021

12:13

0

Hrvatska vlada je poslala danas Saboru predlog izmena zakona o akcizama, među kojima se najznačajnija odnosi na oslobađanje od trošarine malih proizvođača jakih alkoholnih pića

Rakija „za sopstvenu upotrebu“ bez akcize: Hrvatska menja EU zakon
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Hrvatska menja akcizni zakon i oni koji proizvode rakiju za svoje potrebe a ne za prodaju ubuduće neće plaćati akcize državi.

Oslobođeni i pčelari

Uvodi se i oslobođenje od plaćanja akciza na alkohol kada se on koristi u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda ili u proizvodnji dodataka prehrani, koje bi se odnosilo primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), i druge proizvođače dodataka prehrani, koji trenutno plaćaju akcizu na kupljeni alkohol koji koriste.

Kako je saopštio državni sekretar u Ministarstvu finansija, Stjepan Čuraj, to se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svog domaćinstva ili svojih gostiju, prenosi Hina.

- Ovim izmenama se za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obaveza plaćanja akciza, što to je trenutno budžetski prihod od oko pet miliona kuna godišnje (665,6 hiljada evra). Uz finansijski efekat, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave - izjavio je Čuraj.

Dodao je da se pozitivni učinci oslobađanja od plaćanja akciza reflektuju i na održanje tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima, kao i na pojednostavljenje akciznih procedura za registrovane obveznike.

Trenutno su u Hrvatskoj registrovana 38.374 takva mala proizvođača.

- Vlada predlaže i uvođenje instituta „samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobijaju vrenjem“, „samostalni mali proizvođač međuproizvoda“ i „samostalni mali proizvođač vina“, uz mogućnost primene snižene visine akcize, u iznosu od 50 posto nacionalne propisane stope.

- Cilj je da se podigne nivo konkurentnosti kada isporučuju alkoholna pića u druge zemlje članice EU - rekao je Čuraj.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike