Za mnoge niste ni znali: Šta je sve u Beogradu kulturno dobro?

23.11.2021

19:00

0

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za 24sedam su rekli da je u proceduri da još nekoliko delova grada bude zaštićeno i proglašeno kulturnim dobrom

Za mnoge niste ni znali: Šta je sve u Beogradu kulturno dobro?
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Na svih 17 beogradskih opština do sada su utvrđena 453 kulturna dobra, u koje spadaju spomenici kulture, arheološka nalazišta, znamenita mesta, kao i prostorne kulturno-istorijske celine.

Nedavno je najavljeno i da će Krunska ulica biti proglašena za prostornu celinu od kulturno-istorijskog značaja, a predlog za to konačno se nalazi pred usvajanjem u Vladi Srbije.

Printscreen/ Google maps
Krunska ulica

Kako su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za 24sedam istakli, u proceduri je još nekoliko delova grada.

- Svake godine Zavod u svoj plan rada stavlja određeni broj dobara pod prethodnom zaštitom, kako bi izradio predlog odluke za utvrđivanje za kulturno dobro, tako da nije moguće dati precizan niti konačan broj dobara koja će u budućnosti biti utvrđena – rekli su za 24sedam u pomenutom zavodu.

Tako su, navode, u prethodne četiri godine utvrđene sledeće celine: istorijsko jezgro Beograda u Beogradu, naselje Cerak – Vinogradi, Terazije, Profesorska kolonija, područje uz Ulicu kneza Miloša u Beogradu, centralna zona Novog Beograda, Smiljanićeva ulica, Krunski venac, Svetosavski plato, Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom, a u proceduri su Topčidersko brdo i Dedinje, Stara Palilula, Krunska ulica, Savamala, Kotež Neimar, Blokovi 1 i 2 na Novom Beogradu, kompleks Državne bolnice i modernistička celina Zemuna.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Utvrđeno je, kažu u Zavodu, i dvadesetak pojedinačnih kulturnih dobara, između ostalog: Srpska škola u Batajnici, zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Dom udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata u Beogradu, Dom štampe, Spomenik Vasi Čarapiću u Beogradu, zgrada predstavništva Prvog dunavskog parobrodarskog društva u Beogradu, zgrada auto-servisa "Fiat" u Beogradu, zgrada Službe društvenog knjigovodstva Jugoslavije, Vila "Prendić" u Beogradu, Sava centar, Stambeno-poslovni centar "Geneks"...

Vikipedia
 

Na svim beogradskim opštinama ima utvrđenih pojedinačnih kulturnih dobara, kažu u Zavodu, i dodaju da moraju da budu ispunjeni neki od preduslova da bi se određena celina zaštitila:

- da na tom prostoru postoji značajan broj objekata od posebnog kulturnog i istorijskog značaja

- da predstavlja prostor posebne kulturno-istorijske, arhitektonske, urbanističke, estetske, društvene, sociološke i nematerijalne vrednosti

- da postoji sačuvan ambijent

- da celina i pojedinačni objekti predstavljaju antologijski i originalni primer arhitekture 

- da celina i pojedinačni objekti imaju vrednost kao svedočanstva urbanističkog, ekonomskog i socijalnog razvoja prestonice.

Pod prostornom kulturnom-istorijskom celinom se podrazumeva, kako ističu u Zavodu, urbano ili ruralno naselje ili njihovi delovi, odnosno prostor s više nepokretnih kulturnih dobara od posebnog kulutrnog i istorijskog značaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike