Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom Beograda proglašen za kulturno-istorijsku celinu

04.11.2021

10:54

0

Autor: 24sedam

Odluka je doneta na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom Beograda proglašen za kulturno-istorijsku celinu
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a odlukom Vlade Republike, Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu dobio je status kulturnog dobra, prostorne kulturno-istorijske celine.

Ovom odlukom Tašmajdan je postao deseta celina na prostoru grada Beograda koja je utvrđena u periodu od 2017. godine do danas.

 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ova celina predstavlja materijalno svedočanstvo početka savremenog evropskog razvoja i širenja varoši van šanca. Tesno je vezana za razvoj Bulevara kralja Aleksandra i transformaciju Beograda iz orijentalne varoši u prestonicu po uzoru na zapadnoevropske metropole. Dok se kroz novo uređenje prati transformacija od turske varoši ka modernom gradu, kroz upravne odluke – poput izmeštanja fišekdžija na periferiju – prepoznaje se politika čuvanja stare varoši i njenog planskog širenja naseljavanjem siromašnih zanatlija na ovom prostoru - piše u saopštenju Grada. 

Prva polovina 20. veka je izgradnjom brojnih monumentalnih javnih objekata na levoj strani bulevara, sve do Studentskog doma kralja Aleksandra, u ogromnoj meri doprinela arhitektonsko-urbanističkom uobličavanju, reprezentativnosti i vrednosti čitavog prostora. 

 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nekadašnja gradska periferija postala je novi centar Beograda sa snažnim kulturno-obrazovnim akcentom – Univerzitetskim kompleksom. 

- Univerzitetski centar predstavlja jednu od najuspelijih celina izvedenih u Beogradu tokom više decenija, koja je rasla i razvijala se u skladu sa potrebama vremena, ali sve vreme prateći jasnu ideju kompleksa koji je svojim sadržajima namenjen potrebama studenata i fakultetima - piše u saopštenju.

Park Tašmajdan je formiran na prostoru koji je vekovima imao različite uloge i namene. 

Izmeštanjem groblja počinje nova etapa u istoriji Tašmajdana. Generalnim urbanističkim planom iz 1950. godine, Beograd je konačno dobio dugo očekivanu zelenu oazu u samom centru grada. 
- Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu čuva u svojoj arhitektonsko-urbanističkoj slici sve mene ovog dela Beograda i otkriva smene upravnih, socijalnih i društvenih tendencija vezanih za predmetni prostor. Ono je kao takvo svedok modernog, ali i kroz vekove zaboravljenog života - zaključili su u saopštenju. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike