Decenijama kasnije: Restauracija fasada na zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture

25.09.2021

09:24

0

Autor: A. S.

Zgrada danas predstavlja ne samo svedočanstvo razvoja Beogradske tvrđave već i razvoja službe zaštite kulturnog nasleđa, a za sve građane Beograda i njegove posetioce prepoznatljiv motiv u silueti Beograda

Decenijama kasnije: Restauracija fasada na zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Posle više decenija na zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda počinje izvođenje radova na restauraciji fasada, saopšteno je iz ovog zavoda. 

Grad Beograd opredelio je 15 miliona dinara za izvođenje radova, prema Idejnom projektu restauracije fasada koji je izradio ovaj Zavod. Planirano je da radovi traju 90 kalendarskih dana.

Projektom je predviđeno izvođenje radova na restauraciji fasada zgrade Zavoda u svemu prema postojećem stanju. To podrazumeva izvođenje radova na sanaciji zidnih površina od vlage, restauraciju postojećih malterisanih fasadnih površina, restauraciju postojećih drvenih elemenata i obloga fasade. Radovi na restauraciji fasada podrazumevaju izvođenje radova na restauraciji bočnog stepeništa od veštačkog kamena, kao i zamenu postojeće fasadne limarije novom uz restauraciju postojećih elemenata od livenog gvožđa na ulaznom platou, navodi se na sajtu Beo info.

Šta će doneti zakon o buci - mir građanima ili uništenje ugostiteljstva i klabinga?

Zgrada u kojoj se nalazi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda podignuta je posle 1902, a pre 1904. godine, za potrebe Generalštaba srpske vojske. Imala je sve karakteristike javnih zdanja zidanih krajem 19. početkom 20. veka.

Zgrada danas predstavlja ne samo svedočanstvo razvoja Beogradske tvrđave već i razvoja službe zaštite kulturnog nasleđa, a za sve građane Beograda i njegove posetioce prepoznatljiv motiv u silueti Beograda.

Radojičić: Kovid propusnice realnije od zabrane slavlja, osluškujemo mišljenje društva

Zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda nalazi se pod zaštitom kao deo Beogradske tvrđave, kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike