Bizaran biznis u Beogradu: Prodaju grobna mesta svojih predaka za basnoslovne cifre iako je to zakonom zabranjeno

30.09.2021

18:15

0

Autor: Jovana Vrećo

Pre nekoliko godina ovo je bila sporadična pojava, a danas je postala masovna, te onaj ko želi da kupi mesto, može da bira i lokaciju - pored crkve, klupe, drveta ili u blizini Aleje velikana

Bizaran biznis u Beogradu: Prodaju grobna mesta svojih predaka za basnoslovne cifre iako je to zakonom zabranjeno
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dok na grobljima u Beogradu slobodnih mesta gotovo i da nema, internet sajtovi se popunjavaju oglasima u kojima pojedinci ustupaju ili čak prodaju večna počivališta.

Iako je pre nekoliko godina ovo bila sporadična pojava, danas je postala masovna, te onaj ko želi da kupi mesto, može da bira i lokaciju - pored crkve, klupe, drveta ili u blizini Aleje velikana.

Takođe, postoje slučajevi gde se prodaje grobnica sa više mesta za sahranjivanje, te se tako oglašava samo pola grobnice, odnosno dva, tri mesta, jer je toliko dobio jedan od naslednika.

Cene se kreću od 3.000 do čak i više od 40.000 evra.

Ipak, kako su u JKP "Pogrebne usluge" rekli za 24sedam, Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju, svako oglašavanje grobnih mesta, u smislu ustupanja drugom licu za finansijsku nadoknadu, ili u vidu poklona je u suprotnosti sa zakonom.

- U skladu sa odredbama pomenute odluke grobna mesta se ne mogu stavljati u pravni promet, odnosno ne mogu se ni kupiti ni prodati, niti za života ustupiti drugom licu. Pravo korišćenja grobnog mesta se može preneti tek nakon smrti nosioca prava korišćenja na zakonske i testamentarne naslednike - istakli su iz ovog preduzeća.

printscreen
 
printscreen
 

Zbog neplaćanja sledi ekshumacija

S druge strane, u JKP "Pogrebne usluge", objašnjavaju da su nosioci prava korišćenja grobnih mesta (grobova, grobnica i kaseta za smeštaj urni) dužni da redovno plaćaju godišnju naknadu za zakup grobnog mesta, uređenje i održavanje površine groblja.

- Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je 10 godina, a nakon ovog perioda, korisnik grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da isti produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja. Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a isti nije produžen, preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta. O ovome se vodi posebna evidencija, a podaci o licima, čiji su posmrtni ostaci preneti, trajno se čuvaju. Pre prenosa posmrtnih ostataka, preduzeće je dužno da u pisanoj formi obavesti korisnika grobnog mesta, kao i da obaveštenje o ovome objavi u sredstvima javnog informisanja - navode oni.

24sedam/Goran Sivački
 

Naši sagovornici naglašavaju da je ekshumacija - krajnja mera kod neplaćanja obaveza.

- Nju pokušavamo da izbegnemo podsećanjem korisnika grobnih mesta na obavezu plaćanja godišnjih naknada, kao i upozoravanjem na posledice u slučaju neplaćanja, u formi obaveštenja o dugovanjima koje šalje na kućne adrese korisnika. I ovom prilikom podsećamo građane na obavezu plaćanje naknade za zakup i održavanje grobnih mesta. Reč je o relativno malim iznosima koji se plaćaju na godišnjem nivou, ali je njihovo redovno izmirivanje od izuzetnog značaja ne samo za naše preduzeće, već i za većinu građana koji uredno izmiruju svoje obaveze i žele da naša groblja budu uredna i adekvatno održavana. Najveći deo naših korisnika, odnosno više od 70 odsto, redovno izmiruje svoje obaveze - navode u JKP "Pogrebne usluge".

Pixabay
 

Cene

Kako su za 24sedam istakli u JKP "Pogrebne usluge", cenovnik je isti već dve godine.

Stoga, kada se cenovnik odlukom Skupštine grada Beograda poslednji put promenio u avgustu 2019. godine pojedine usluge znatno su poskupele.

Najviše je skočila cena troškova izgradnje grobnog mesta, i to za čak 18,58 odsto. Samo za ovu stavku ranije su građani morali da izdvojite 16.455 dinara sa PDV-om, a od pre dve godine tri hiljade više, odnosno 19.500. U isto vreme, "Pogrebne usluge" suza 10 odsto povećale naknade za grobnice, za kasetu u rozarijumu, dečiji grob...

Pixabay
 

Ostali troškovi vezani za sahranjivanje uglavnom su poskupeli za pet posto u odnosu na prethodnu cenu, ali kada se sve sabere, sahrane sada koštaju za 4.000 do 5.000 dinara više no ranijih godina.

Groblja u prestonici

JKP "Pogrebne usluge" je preduzeće koje upravlja sa 10 grobalja u Beogradu - Novo groblje, Centralno groblje, Topčidersko, Zemunsko, Banjičko, Novo bežanijsko, Staro bežanijsko, Orlovača, Lešće i Zbeg. Četiri od ovih, Lešće, Orlovača, Nova Bežanija i Zbeg, imaju status "otvorenih" grobalja, što znači da se na njima sahranjivanje može objavljati u nova grobna mesta, a u preostalih šest sahrane se obavljaju u već postojećim porodičnim grobnim mestima i grobnicama, tako da imaju status "zatvorenih grobalja".

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike