Nova groblja u Beogradu: Dodatna počivališta na četiri lokacije u prestonici

18.01.2021

10:25

0

Autor: Jovana Vrećo

Realizaciji navedenih planova su do sada na putu stajali nerešeni imovninsko-pravni odnosi, koji su sada razrešeni - kažu iz JKP Pogrebne usluge

Nova groblja u Beogradu: Dodatna počivališta na četiri lokacije u prestonici
Copyright Ilustracija/Pixabay

Odbornici skupštine Grada su na poslednjoj sednici pred kraj prošle godine odlučili da se na spisak večnih kuća pokojnika, koje su deo gradskog preduzeća “Pogrebne usluge” dodaju još četiri. Reč je o “Bežaniji 2”, “Lešće 2”, groblju u Kaluđerici i groblju u Batajnici.

Na taj način stvoriće se prostor za nove grobnice na opštinama Novi Beograd, Palilula, Grocka i Zemun.

– Nedostatak prostora za sahranjivanje je problem sa kojim se suočava većina svetskih i evropskih metropola, što je slučaj i sa Beogradom – kažu u JKP “Pogrebne usluge”. – U regularnim uslovima, Beogradu je potrebno između 4.000-5.000 grobnih mesta godišnje, koje je naše preduzeće uspevalo da obezbedi.

Prema rečima nadležnih, Grad Beograd je i pre pandemije koronavirusa, odnosno duži niz godina, imao planove za izgradnju ili proširenje nekoliko prestoničkih večnih kuća. Na taj način bi se omogućilo uredno sahranjivanje na teritoriji glavnog grada u narednih pola veka. Pre svega, ideja je bila usmerena ka izgradnji dva groblja – “Lešće 2” i “Bežanija 2”.

Pročitajte još:

– Realizaciji navedenih planova su do sada na putu stajali nerešeni imovninsko-pravni odnosi, koji su sada razrešeni – kažu u preduzeću. U slučaju sva četiri počivališta, koja su pomenuta u dopuni Odluke, reč je o novim grobljima, a ne o proširenjima već postojećih.

Pre dopune pomenute Odluke, Beograd je raspolagao sa ukupno deset groblja, na isto toliko opština, koje su u nadležnosti JKP “Pogrebne usluge”. Reč je o Novom groblju, Centralnom, Topčiderskom, Banjičkom, groblju Lešće, Zemunskom, Bežanijskom (starom i novom), grobljima Orlovača i Zbeg. Na području prigrada, mesta za sahranjivanja određuje svojim odlukama sk

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike