Miris pečenih paprika označava početak sezone "srpskog kavijara": Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine (FOTO)

25.09.2021

08:00

0

Da li su skočile cene crvenih paprika, postoji li pomama za njima i da li neki sugrađani odustaju od pravljenja ajvara, reporteri 24sedam istraživali su odlaskom na Kalenić pijacu

Miris pečenih paprika označava početak sezone "srpskog kavijara": Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine (FOTO)
Kalenić pijaca - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako je došao kraj septembra tako je beogradskim ulicama krenuo da se širi miris pečenih paprika, a to znači samo jedno - počela je sezona "srpskog kavijara". 

Da li su skočile cene crvenih paprika, postoji li pomama za njima i da li neki sugrađani odustaju od pravljenja ajvara, reporteri 24sedam istraživali su odlaskom na Kalenić pijacu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pijačnim tezgama zatekli smo zelenu, žutu, narandžastu, ali i onu za koju se većina ljudi hvata - crvenu papriku. Izbor je raznovrstan, a sudeći po cenama ovog povrća, čini se da će kralj srpske zimnice - ajvar, ove godine biti papreno skuplji.

Prošle i pretprošle godine cena paprike kretala se između 50 i 100 dinara, u zavisnosti od veličine i boje, dok pijačne tezge ove godine krase cifre od 150, pa čak i 200 dinara po kilogramu! 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Da li će odustati od pravljenja zimnice ove godine, reporteri 24sedam pitali su jednu sugrađanku koja se sa kolicima u ruci uputila ka Kaleniću.

- Godinama unazad spremam ajvar, te znam koliko je to zahtevan posao. Ranijih godinama, kada su mi i deca bila mlađa, pomagali su mi, kao i komšinice, ali kako vreme odmiče, ljude sve više mrzi da se bakću sa pravljenjem ajvara. Njegova priprema oduzima mnogo vremena, potrebno je prvo ispeći svu tu papriku, a zatim je i oljuštiti... Baš smo toga smo odustali od pravljenja ajvara, ali i zbog cene, koja je drastično skočila - objašnjava Beograđanka za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona dodaje da je kilogram paprike prošli vikend platila između 130 i 150 dinara. 

Da cene variraju, zavisi od tezge do tezge, te u jednom delu Kalenić pijace kilogram crvene paprike košta 150 dinara, dok je u drugom delu potrebno izdvojiti malo više, tačnije 200 dinara. 

Takođe, na Kalenić pijaci uveliko se može naći i spremna tegla ajvara, čija se cena kreće od 600 do 700 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike