Velika ulaganja za urbane promene: Kalenić pijaca posle rekonstrukcije biće neprepoznatljiva (FOTO)

05.06.2021

19:30 >> 14:25

0

Autor: Jovana Vrećo

Ruše se lokali, rekonstruiše kapija i gradi nadstrešnica od 6.000 metara kvadratnih

Velika ulaganja za urbane promene: Kalenić pijaca posle rekonstrukcije biće neprepoznatljiva (FOTO)
Printscreen/ Grad Beograd

Kao jedan od velikih projekata za koji se izdvaja iz gradske kase velika suma novca, našla se i rekonstrukcija Kalenić pijace, za koju je nedavno Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio javnu prezentaciju urbanističkog projekta.

Kako se navodi u projektu, planirana je rekonstrukcija Kalenić pijace sa natkrivanjem dela pijace i dogradnjom lokala između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe iz pravca Viške.

Planirano je da se kompleks savremene pijace sastoji iz postojećih montažnih lokala duž Maksima Gorkog i Njegoševe, iz pravca Viške ulice.

Printscreen/ Grad Beograd

Montažni lokali duž obe ulice formirani su u dva reda, sa razmakom za ekonomski prolaz dostave robe, a orijentisani su dvostrano, ka ulicama i ka unutrašnjosti pijace.

U nastavku se nalaze kapije, uz obe ulice, kroz koje se ulazi u kompleks, a u okviru njih se nalaze lokali.

Međutim, lokali koji se nalaze između dve kapije u lošem su stanju i na poziciji koja ne odgovara idejnom rešenju i potrebno je da budu uklonjeni.

Printscreen/ Grad Beograd

Kako dalje piše u projektu, kapije uz Ulicu Maksima Gorkog, iako su legalno izgrađene, svojom površinom od 63 odsto pod objektom prelaze regulacionu i građevinsku liniju, te je donesena odluka o njihovom uklanjanju i ponovnom postavljanju, u skladu sa važećim planovima.

Kapija uz Njegoševu ulicu se zadržava, rekonstruiše i dograđuje, zarad dobijanja bolje funkcionalnosti i osveženja izgleda, koji je sa godinama eksploatacije narušen.

Printscreen/ Grad Beograd

Takođe, mlečna hala se zadržava, bez promena, a može se samo rekonstruisati u gabaritu i volumenu, jer svojom malom površinom pod objektom prelazi regulacionu liniju Ulice Maksima Gorkog.

Četiri celine – pet faza

Idejnim rešenjem kompleks pijace Kalenić je podeljen na četiri celine. Svaka celina je faza izvođenja radova, osim celine 2, gde su planirane faze 2.1. i 2.2, što čini ukupno pet faza.

Planirani koncept kompleksa pijace čine:

celina 1 – Natkrivanje sa parternim uređenjem (faza 1)

celina 2 – Gastro blok sa parternim uređenjem (faza 2.1. i faza 2.2.)

celina 3 – Objekat mlečne hale (faza 3) – nije predmet idejnog rešenja

celina 4 – Parterno uređenje platoa Njegoševa/M. Gorkog (faza 4)

Celina 1 – površina 6.713 kvadratnih metara, obuhvata prostor sa tezgama, između postojećih nizova montažnih lokala, koji su uz Ulice Maksima Gorkog i Njegoševe.

Planirano je i natkrivanje prostora iznad platoa sa tezgama, u tom delu pijace, a kao deo parternog uređenja i rekonstrukcija platoa sa četiri planirane česme, zelenim površinama i mobilijarom.

Takođe, planirano je da se maksimalno iskoriste postojeće kamene ploče i uklope kamene kocke u delu gde je to potrebno.

Oblikom i pozicijom nadstrešnica ni na koji način neće ometati cirkulisanje vazduha i prirodno osvetljenje u objektu. Zato je navedeno da, iako je velika površina natkrivanja, tehničko rešenje ne dozvoljava efekat staklene bašte.

Novi izgled Kalenić pijace Printscreen/ Grad Beograd

Celina 2 – površina 2.567 kvadratnih metara, sa ukupno izgrađenom bruto površinom od 1.343 kvadratna metra.

Tu celinu čini gastro blok sa partnernim uređenjem (faza 2.1 i faza 2.2) i nalazi se između natkrivenog dela pijace sa tezgama i Mlečne hale.

S obzirom na to da je planirana i trafostanica u kompleksu, celina se deli na dve faze – 2.1. je objekat kapije u Njegoševoj ulici koji se rekonstruiše, sa zadržavanjem dela objekta i dogradnjom, dok 2.2. obuhvata četiri bloka (A, B, C i D) i kapiju u Maksima Gorkog.

Celina 3  – bruto površina 2.255, 86 kvadratnih metara, obuhvata objekat Mlečne hale koji ostaje isti, bez promena.

Celina 4 – površina 164 kvadratna metra, obuhvata plato, od objekta Mlečne hale do raskrsnice Ulica Maksima Gorkog i Njegoševe.

Pročitajte još:

Planirano je za parterno uređenje, kojim je predviđeno stepenište u vidu tiribina, koje omogućava sedenje i kretanje.

Nosilac izrade urbanističkog projekta je preduzeće “Page Consortium doo” iz Beograda, a javna prezentacija trajaće do 16. juna 2021. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti