"Urbani džepovi" niču širom prestonice: U toku je uređenje skverova na nekoliko lokacija (FOTO)

26.04.2021

08:00 >> 17:41

0

Autor: J. Vrećo

U Beogradu će tokom ove godine biti rekonstruisano čak sedam površina, koje se nalaze u nekim od najprometnijih delova grada

"Urbani džepovi" niču širom prestonice: U toku je uređenje skverova na nekoliko lokacija (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na uređenju skverova širom prestonice radi se od početka godine – mašine su zahuktale na beogradskim ulicama, a sada je na red došla i površina na uglu ulica Njegoševe i Maksima Gorkog, čiji su radovi počeli početkom aprila.

Tokom rekonstrukcije tog dela Vračara, koja će trajati do 16. juna, na tom potezu za vozila biće zatvorena samo Njegoševa ulica, te vozači od Gradske uprave neće moći da idu pravo ka Ulici Maksima Gorkog. Tek po završetku radova, taj deo će biti pušten u u saobraćaj.

Međutim, kako su nadležni iz Grada rekli za 24sedam, očekuje se da će radovi biti i ranije završeni.

Rekonstrukcija skvera na uglu ulica Njegoševe i Maksima Gorkog  Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U Beogradu će tokom ove godine, kako je planirano, biti uređeno sedam urbanih džepova.

Tako će se raditi ugao Mileševske i Cara Nikolaja, koji će biti posvećen glumačkom paru Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Ovde će biti postavljena skulptura pod nazivom “Obraz uz obraz”, po čuvenoj televizijskoj emisiji koju su vodili njih dvoje.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U toku je projektovanje ugla Strahinjića Bana i Pjerona Mondezira, kao i prostora kod Palilulske pijace u Majora Ilića. Takođe, na spisku je i skver u Ulici Marka Kraljevića, sa rekonstrukcijom stepeništa koje vodi ka Zelenom vencu.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pored ova dva poteza na Dorćolu i Vračaru, nedavno su završeni i radovi na skveru koji čine ulice Birčaninova, Katićeva i Bulevar oslobođenja, a vrednost ovog uređenja bila je 34 miliona dinara.

Kako je nedavno izjavio skretar za investicije Luka Petrović rekonstrukciju čini površina oko 1.400 kvadratnih metara.

– Prostor je prilagođen pešacima tako što su povećane trotoarske površine za njihovo kretanje. Zastor na kolovozu i parking mestima je urađen od sitne kamene kocke, a na trotoarima su kamene ploče – istakao je Petrović.

Skver koji čine ulice Birčaninova, Katićeva i Bulevar oslobođenja Beoinfo

Ceo prostor oplemenjen je novim uličnim mobilijarom i sadrži osam klupa za sedenje, mesta predviđena za parkiranje bicikala, nove đubrijere.

Urađena je nova ulična LED rasveta, a posađeno je devet novih stabala i izgrađene su nove zelene površine na kojima je zasađeno nisko rastinje i drveće.

Milijardu dinara za Kalenić pijacu

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Velika investicija najavljena za ovo proleće je i rekonstrukcija Kalenić pijace, koja podrazumeva izgradnju savremene nadstrešnice nad celom površinom i uređenje svih objekata koji nisu obnovljeni u prethodnom periodu.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić svojevremeno je naglasio da će taj ambijent ubuduće potpuno drugačije izgledati, te da će biti proširena Ulica Maksima Gorkog i izgrađena podzemno-nadzemna javna garaža ispod Viške ulice.

– Biće savremen i moći ćemo da korisnicima pijace pružimo bolju uslugu, a kroz izgradnju garaže ćemo razrešiti problem parkiranja – naveo je tada Stojčić.

Pročitajte još:

Za rekonstrukciju Kalenić pijace izdvaja se oko milijardu i 750 miliona dinara, odnosno nešto manje od 10 miliona evra. Cilj projekta je izgradnja savremene pijace koja će zadovoljavati najviše zdravstvene standarde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike