Obućar koji je testamentom zaveštao svoju imovinu u dobrotvorne svrhe: Ko je bio Vlajko Kalenić?

18.05.2021

09:30 >> 09:58

0

U trećem delu priče o zadužbinarima, čija istorija datira još iz srednjeg veka, portal 24sedam pisao je o čoveku koji je svu svoju imovinu zaveštao u dob

Obućar koji je testamentom zaveštao svoju imovinu u dobrotvorne svrhe: Ko je bio Vlajko Kalenić?

Vlajko Kalenić bio je beogradski obućar, ekonom i veliki srpski dobrotvor, koji je kao veoma imućan i skroman čovek svu svoju imovinu testamentom 1907. godine zaveštao u dobrotvorne svrhe kroz Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma iz Beograda, i tako se svrstao u red poznatih zadužbinara i dobrotvora Srbije s kraja 19. i početka 20. veka.

Rodio se 1851. u Malom Mokrom Lugu, a umro je 1907. godine u Beogradu.

Printscreen/Tviter/Moler011

Ministarstvo prosvete je 1931. osnovalo Kalenićevu zadužbinu, pre svega za pomaganje siromašnih učenika koji su se, kako se u ono vreme govorilo, odali izučavanju narodne ekonomije. Imovina Zadužbine je nacionalizovana posle Drugog svetskog rata, a Beogradski univerzitet je početkom 21. veka obnovio njen rad, na osnovu rešenja Ministarstva kulture Republike Srbije iz 1996. godine.

Pročitajte još:

Fond zadužbine se danas popunjava rentiranjem zgrade u Svetogorskoj ulici, površine 2.597 kvadratnih metara, koji se sastoji od 32 stana i dve sobe.

Sredstva se koriste, kako je zapisano u osnivačkim aktima Fonda, osim za stipendiranje odličnih studenata Ekonomskog fakulteta slabijeg materijalnog stanja, i za usavršavanje u zemlji i inostranstvu, nabavku udžbenika, literature i drugih sredstava potrebnih za studiranje i usavršavanje.

Tokom svog života dosta je pomagao meštanima svoga grada, a to čini i dalje, već 114 godina, kroz fond koji je ostavio za sobom.

Pijaca se prenela sa oca na sina 

Na nekadašnjem imanju znanom kao Kalenića guvno, koje je Vlajko dobio nasledstvom od oca, beogradskog papudžije po zanimanju, nakon njegove smrti, 1926. godine, izgrađena je pijaca koja nosi njegovo ime – Kalenića pijaca.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

I danas se, kažu, održala tradicija da se prodajno mesto na pijaci “Kalenić” prenosi sa oca na sina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi