Milioni naslova, 147.000 članova: Biblioteka grada je već devet decenija nezaobilazna kulturna institucija

12.01.2021

17:30 >> 11:29

0

U sastav biblioteke ulazi i 13 opštinskih, sa mrežom svojih ogranaka, pa ona funkcioniše na oko 80 lokacija. Prvi bibliotekar-upravnik bila je Marija Ilić A

Milioni naslova, 147.000 članova: Biblioteka grada je već devet decenija nezaobilazna kulturna institucija
Copyright Foto: Vikipedia/Miomir Magdevski

Na današnji dan 1931. godine, činom svečanog osvećenja Opštinske biblioteke i Muzeja, Beograd je dobio modernu gradsku biblioteku, čitav vek nakon prve pozajmne “Biblioteke varoši Beogradske” Gligorija Vozarovića.

Po ugledu na savremene evropske biblioteke, knjige su sređene prema principima decimalne klasifikacije, a organizovani su i prvi stručni bibliotekarski kursevi. Sud Opštine grada postavio je Mariju Ilić Agapovu za bibliotekara, a dve godine kasnije i za bibliotekara-upravnika.

Posle više seoba, u maju 1935. godine, Opštinska biblioteka i Muzej se se doselili u zgradu u Ulici kneginje Ljubice 1, današnju Zmaj Jovinu, gde ih je zateklo šestoaprilsko bombardovanje 1941. godine, koje im je nanelo veliku štetu, pošto su izgoreli krov i poslednji sprat.

Marija Ilić-Agapova  Foto: Vikipedia/Beogradska gradska biblioteka

Ipak, i tokom okupacije Biblioteka je radila, a nakon oslobođenja osnivaju se rejonske i opštinske biblioteke i pristupa se novoj organizaciji rada i formiranju posebnih odeljenja. Godine 1961. određena je za matičnu biblioteku za područje grada, te već naredne decenije postojeće prostorije u Zmaj Jovinoj postaju tesne, pa ona dobija na korišćenje zgradu u Knez Mihailovoj 56.

Ubrzo se započinje sa radom na bibliografiji knjiga o Beogradu. Objavljena je prva knjiga prevoda stranih putopisa o Beogradu XIX veka, a potom i Pripovetke o Beogradu, svojevrsna kratka istorija Beograda u pričama.

Posle decenijskog sređivanja zgrade, u oktobru 1986. godine, pesnikinja Desanka Maksimović svečano je otvorila novu zgradu Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj, u kojoj se ona i danas nalazi.

U svom slovu ona je tada nadahnuto poručila: “Da smo tri veka tražili gde ćemo je staviti, ne bismo joj lepše mesto našli, u pročelje je gleda pesnik Milan Rakić, nedaleko na Kalemegdanu su i Branko Radičević, Vojislav Ilić, Bora Stanković, da ne nabrajamo sve čija će dela vekovati pod krovom ove biblioteke…”

Devedesetih godina XX veka osetno je opao broj upisanih članova i nabavljenih naslova, ali je broj pročitanih knjiga ostao gotovo isti. U tom periodu, Biblioteka grada Beograda, zajedno sa mrežom opštinskih biblioteka, ima najrazvijeniji kulturno-obrazovni rad u bibliotekarstvu Srbije.

Foto: Vikipedia/Miomir Magdevski

Povodom 70 godina od osnivanja Biblioteke grada Beograda, 11. januara 2001. svečano je obeležen Dan biblioteke i objavljena knjiga odabranih radova prve upravnice Marije Ilić Agapove i ustanovljena nagrada najboljem bibliotekaru Beograda nazvana njenim imenom.

Gradska biblioteka, po tipu i funkcijama javna i matična, najveća je pozajmna biblioteka u zemlji. U sastav Biblioteke grada ulazi i 13 opštinskih, sa mrežom svojih ogranaka, tako da ona funkcioniše na oko 80 lokacija u gradu.

Ukupna veličina knjižnog fonda je više od 1,6 miliona bibliotečkih jedinica, a ukupna površina objekata je 13.100 kvadrata. U Biblioteku je upisano oko 147.000 članova, godišnje se pozajmi oko 2,1 milion jedinica i održi više od 3.000 kulturno-obrazovnih programa.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike