Milostinja kao biznis: Prosjaka nikad više, kazne od 5.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora

10.02.2021

08:18 >> 08:29

0

Autor: Jovana Vrećo

Sociolog: To je deo patologije, postavlja se retoričko pitanje da li je inteligentniji onaj koji izabere put da se bori sa vetrenjačama ili onaj koji nađe la

Milostinja kao biznis: Prosjaka nikad više, kazne od 5.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora
Copyright Pixabay

Majke sa bolesnom decom, stariji ljudi, osobe sa hendikepom, koje “presreću” ljude na ulicama, neke i vuku za rukav, tražeći im novac jer “nemaju šta da jedu”, odavno su postali naša svakodnevica. Ma koliko ih se jedni gnušali, a drugi ih sažaljevali, da je Beograd postao “plodno tlo” za “kamčenje milostinje” jasno je i od kako se, u poslednjih godina, skoro redovno na asfaltu, pločnicima i trotoaima pojavljuju i – lažni prosjaci.

Tako je za vikend zabeležena nesvakidašnja scena na Novom Beogradu, kada su policajci zaustavili prosjaka u invalidskim kolicima, a potom mu tražili da iz njih ustane. Naime, momak, koji je rekao da je iz Pančeva, prvo se pravio da ne može da ustane, ali kada su pripadnici policije ponovili naredbu, iz pregrade u kolicima izvukao je nogu, koja je na prvi pogled izgledala kao da je amputirana.

– Ustani i ispravi nogavicu – rekao mu je prvo policajac a momak se pravio da ne može da ustane, ali su pripadnici policije ponovili naredbu. On je potom skinuo prljave i pocepane pantalone koje je obukao preko svojih, iz zadnjeg džepa mu je ispao i veliki novčanik, a policija je obavila pretres.

Lažni monah

Pre sedam godina na beogradskim ulicama pojavio se čovek, koji je sa monaškom odorom, tražio novac od prolaznika. Naime, pre toga, on jeste imao čin monaha, ali je raščinjen i posle toga je došao u Beograd. Najviše je prosio po Knez Mihailovoj ulici, a sa sobom je nosio transparent: Pomozite bolesnom monahu. Ubrzo ga je policija identifikovala i on je sklonjen sa ulice.

Ekstremno ponašanje

Sociolog Ratko Božović za 24sedam ističe da je u pitanju jedan vid ekstremnog ponašanja koji odstupa od društvenih normi.

Printscreen/YouTube

–  To je deo patologije. Postavlja se retoričko pitanje da li je inteligentniji onaj koji izabere put da se bori sa vetrenjačama ili onaj koji nađe lakše puteve kako bi brže stigao do cilja, odnosno kao u ovom slučaju novca – objašnjava Božović.

Ističe da u ovakvim slučajevima morala nema i te metode, ma koliko bilo siromaštva u jednom društvu, nisu opravdane.

– Ljudi čine čak i ono što je najgora varijanta, a po mogućnosti i najbrža, kako bi opstali – zaključuje sociolog.

Postupak i kazne

Kada policajci iz Odeljenja za javni red i mir zateknu nekoga u prosjačenju, postupak je sledeći: posle legitimacije, osoba se odvodi u službene prostorije na zvanični razgovor i nakon izjave, predaju ga sudiji za prekršaje.

Za kršenje Člana 12. Zakona o javnom redu i miru predviđena je novčana kazna od 5.000 do 10.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Pročitajte još:

Takođe, ako se prekršaj izvrši u grupi od tri i više osobe, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike