Prva beogradska gimnazija - škola sa dugom tradicijom: Kroz njene hodnike prošla je plejada istaknutih ličnosti

18.06.2021

07:30 >> 07:42

0

Zgrada je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture

Prva beogradska gimnazija - škola sa dugom tradicijom: Kroz njene hodnike prošla je plejada istaknutih ličnosti
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Najstarija srednja škola koja postoji u kontinuitetu u prestonici – Prva beogradska gimnazija sagrađena je na današnji dan 1839. godine, a kroz njene hodnike prošla je plejada istaknutih ličnosti srpske istorije.

Na mestu gde se nekada nalazila Vidin kapija kroz koju se ulazilo u Beograd, a pored Crkve Aleksandra Nevskog, stacionirana je gimnazija sa dugom tradicijom.

Kamen temeljac postavljen je 20. septembra 1936, a sagrađena je dve godine kasnije po projektu arhitektice Milice Krstić, a u duhu bezornamentalne modernističke arhitekture Beograda.

Plejada istaknutih ličnosti

Jovan Sterija Popović, Wikimedia

Prvi profesori gimnazije bili su Vasilije Berara i Mihajlo Popović, koji je bio i imenovan za direktora.

Prva beogradska gimnazija najpre je imala dva razreda, tri godine kasnije pet, a profesori su bili, prvih decenija, najčešće, Srbi iz Vojvodine.

Zakonom od 1844. i zaslugom Jovana Sterije Popovića reformisana je nastava u Srbiji tako da je u gimnaziju uveden i šesti razred, zbog čega ona dobija status evropskih škola. Iste godine gimnazija je dobila i svoju biblioteku i prve školske knjige.

kralj Petar I Karađorđević, Wikipedia

Kroz nju je prošla plejada istaknutih ličnosti srpske istorije, nauke, umetnosti i kulture, uključujući Stojana Novakovića, Milana Milićevića, Slobodana Jovanovića, Petra Kočića, Branu Petronijevića, Veselina Čajkanovića, Aleksandra Belića, Milovana Glišića, Jovana Skerlića, Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, Lazu Lazarevića, Stevana Sremca, Mokranjca, Kornelija Stankovića, kralja Petra I Karađorđevića, Živojina Mišića, Stepu Stepanovića, Gavrila Principa, Milana Stojadinovića, Aleksandra Deroka, Momčila Nastasijevića, Mošu Pijade, Svetozara Gligorića.

Nepokretno kulturno dobro

24sedam/ Katarina Mihajlović

Oblikovana je sa tri vidljive fasade od kojih je najznačajnija ona okrenuta ulici Cara Dušana. Takođe, fasade su oživljene nizom prozorskih otvora i tri portala u prizemnoj zoni glavne fasade, što objekat stilski povezuje sa primerima kasnog modernizma.

U nju se privremeno uselila i Četvrta ženska gimnazija.

Zgrada je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike