Rimska dvorana u srcu Starog grada: Sa ovog mesta Legija IV Flavija Feliks je branila Singidunum od varvara (FOTO)

25.03.2023

10:00

0

Priča seže još od sredine osamdesetih godina prošlog veka

Rimska dvorana u srcu Starog grada: Sa ovog mesta Legija IV Flavija Feliks je branila Singidunum od varvara (FOTO)
Rimska dvorana - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Beograd je grad sa dugačkom i burnom istorijom, kroz koji su prošle neke od najvećih svetskih imperija - poput Rimskog, Osmanskog i Austrougarskog carstva, a svaka od njih ostavila je tragove koji su i dan-danas vidljivi širom prestonice.

Tako se u srcu Starog grada, u suterenu Biblioteke grada Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, može pronaći - Rimska dvorana.

24sedam/Nenad Vujanović
Rimska soba u Biblioteci grada Beograda

Priča seže još od sredine osamdesetih godina prošlog veka, kada su neimari u podrumskim prostorijama Biblioteke, tokom rekonstrukcije, pronašli temelje bedema i jedne kule kompleksa glavne kapije rimskog vojnog utvrđenja - kastruma

Utvrđenje podignuto u 2. veku 

Ovo značajno utvrđenje u sistemu odbrane dunavske granice Rimskog carstva podignuto je u 2. ili početkom 3. veka n. e. nad ušćem Save u Dunav. U njemu je bila stacionirana Legija IV Flavija Feliks, jedna od najsposobnijih za odbranu od  varvarskih napada.

Po pravilu, vojni logor je bio centar oko kojeg se razvijalo civilno naselje, pa je oko ovog utvrđenja na Kalemegdanskom platou nastao grad Singidunum.

24sedam/Nenad Vujanović
 

U periodu boravka ove legije nekadašnji Singidunum doživeo je prosperitet i uspešno se branio od napada varvara.

Ostaci kapije i vodovoda

Utvrđeni vojni logor - kastrum, o kojem je ovde reč, zidan je tašmajdanskim kamenom i prostirao se na oko 20 hektara.

Istraživanja su pokazala da je kastrum bio oblika nepravilnog trapeza, sa glavnom kapijom (porta praetoria) na trasi severozapadnog bedema u blizini danas postojeće Defterdareve kapije i ostacima severne ugaone kule vidljivim ispod današnje Despotove kule.

Delovi severoistočnog bedema otkriveni su kod Zindan kapije i Paviljona Cvijeta Zuzorić, a njemu naspramni na rubu savskog šetališta.

24sedam/Nenad Vujanović
 

U Pariskoj ulici nađeni su delovi jugoistočnog bedema od koga su najbolje sačuvani ostaci jugoistočne kapije (porta decumana), čiji se temelji nalaze ispod zgrade Biblioteke grada Beograda.

Kompleks ove monumentalne kapije činili su portal sa tri prolaza - središnjim većim za kola, i sa dve jake bočne kule. U Rimskoj dvorani ispod zgrade Biblioteke danas se mogu videti kameni temelji nekadašnjeg severoistočnog prolaza i kule, kao i ozidani kanal sa olovnom cevi za snabdevanje kastruma vodom.

Prema dimenzijama i dubini temelja, pretpostavlja se da je kapija bila visoka preko 20 metara.

Brojni kulturni programi

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda od 1986. organizovani su brojni kulturni programi - književni susreti, predavanja, konferencije za novinare, predstavljanja knjiga, tribine, koncerti, dramski i filmski programi.

U decembru 2016. godine, završeni su radovi na konzervaciji bedema i uređivanju enterijera, kao projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike