Nacističke trupe su pre 83 godine ušle u Beograd: Tog dana počele su okupacija i mukotrpna borba za slobodu!

12.04.2024

08:15

0

Autor: L. Đ. T.

Kako je posle šest dana konstantnog bombardovanja veliki deo građana pobegao u unutrašnjost zemlje, ulice su bile puste, grad je bio bez vode, struje, prevoza i hrane

Nacističke trupe su pre 83 godine ušle u Beograd: Tog dana počele su okupacija i mukotrpna borba za slobodu!
Bombardovanje Beograda - Copyright Profimedia/Muzej grada Beograda

Nacističke trupe su 12. aprila 1941. godine zvanično ušle u srpsku prestonicu, nakon nekoliko dana neprestanog bombardovanja, označavajući početak nemačke okupacije Beograda tokom Drugog svetskog rata. Nakon brze i intenzivne ofanzive, nemačke snage su uspele da pređu Savu i Dunav i probiju se kroz odbrambene linije naše vojske, dovodeći do pada glavnog grada.

Nacistička invazija na našu zemlju počela je bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine, a za svega nekoliko dana prestonica je pala u ruke okupatora.

Beograd je tog 12. aprila 1941. godine bio tužan grad. Kako je, posle šest dana konstantnog bombardovanja, veliki deo stanovništva pobegao u unutrašnjost zemlje, ulice su bile puste, grad je bio bez vode, struje, prevoza i hrane.

Profimedia
 

Jutro je započelo uz zvukove eksplozija dok su nemački bombarderi prethodili kopnenim trupama koje su napredovale ka gradu. Neprekidno bombardovanje tokom prethodnih dana ostavilo je Beograd u haosu, sa štetom na infrastrukturi i gubicima u ljudstvu. Uprkos hrabrom otporu vojske i lokalnog stanovništva, nemačke snage su uspele da pređu mostove na rekama i uđu u grad.

Ulazak nemačkih trupa u Beograd pratiće period neizvesnosti i promena za stanovnike Beograda. Okupacija grada pod nemačkom upravom donosi sa sobom stroge mere kontrole i ograničavanja, a lokalno stanovništvo suočava se sa novom stvarnošću života pod nacističkom okupacijom.

Nakon bezuspešne odbrane prestonice, na zgradi nemačkog poslaništva simbolično je okačena zastava sa kukastim krstom. Uprava Beograda je predata generalu Fon Tusonu, koji je postao vojni komandant grada. Nekoliko sati kasnije prestonica je u potpunosti zaposednuta nemačkim trupama, koje su naredna tri dana opustošile srpske domove, radnje i firme.

Svi koji su se opirali bili su uhapšeni, a već u noći između 12. i 13. aprila počelo je prvo streljanje Jevreja ispod zidina Beogradske tvrđave. Istog tog dana maloletni kralj Petar II Karađorđević napustio je Jugoslaviju odletevši u Grčku, a potom u London, i od njegovog odlaska Karađorđevići se nisu vratili u zemlju više od pola veka.

Dana 13. aprila 1941. godine tadašnja Gradska uprava pozvala je Beograđane da budu "svesni vremena i okolnosti u kojima žive" i da poštuju pravila okupatora. Svaki incident biće kažnjen "po vojnim zakonima".

Profimedia
 

Proglasom je Beograđanima dopušteno kretanje ulicama u period od pet ujutru do 19 časova uveče. Noću su na ulicama mogle da budu samo naoružane građanske straže koje su održavale red i mir.

Stanovništvo je bilo dužno da pokazuje "poštovanje i pažnju" nemačkim vojnicima koje sretne na ulici. Ovo je podrazumevalo sklanjanje sa puta i prvenstvo prolaza, a za neukazivanje poštovanja je sledila zatvorska kazna.

Profimedia
 

Beograd je sve do kraja aprila bio bez električnog osvetljenja, a kako nije bilo ni vode, počelo je snabdevanje iz zapuštenih gradskih česama, čak i direktno iz Dunava i Save. Jedna od prvih mera novih vlasti bilo je i vakcinisanje protiv tifusa jer su, u gradu bez vode, harale zaraze.

Bombardovanje je na prestonicu ostavilo velike posledice. Izgubljeno je preko dve hiljade života. Narodna Biblioteka Beograda sa 350.000 knjiga uništena je. Oštećeni su i prvi beogradski oblakoder, Most kralja Petra II, zgrada Uprave fondova, a od Starog sajmišta napravljen je logor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike