Muzej žrtava genocida dobio donaciju oružja iz Drugog svetskog rata: Jedan pištolj nosili oficiri Kraljevine Jugoslavije (FOTO/VIDEO)

28.03.2024

14:23

0

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izrazio je uverenje da će predato oružje naći značajno mesto među eksponatima i postavci muzeja

Muzej žrtava genocida dobio donaciju oružja iz Drugog svetskog rata: Jedan pištolj nosili oficiri Kraljevine Jugoslavije (FOTO/VIDEO)
Copyright FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova predalo je danas Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja, što predstavlja najveću pojedinačnu donaciju oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koji je muzej dobio od svog osnivanja, saopštili su danas iz Muzeja žrtava genocida. 

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izrazio je uverenje da će predato oružje naći značajno mesto među eksponatima i postavci Muzeja žrtava genocida, jer je ono nem, ali pouzdan svedok istorije našeg naroda i naše borbe za slobodu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

"Čast mi je i zadovoljstvo što danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije, predaje Muzeju žrtava genocida 46 komada oružja trofejnog karaktera", rekao je Brkić i precizirao da je reč o 17 pištolja, 17 vojničkih pušaka, osam automata i četiri mitraljeza.

Prema njegovim rečima, među ovim oružjem nalazi se i pištolj belgijske proizvodnje, marke "brauning", koji je rađen za potrebe oficira Kraljevine Jugoslavije. 

Ukazao je da je predato oružje deo kontingenta oružja koje su građani Republike Srbije predali Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom akcije predaje nelegalnog oružja.

Državni sekretar istakao je da je ovaj gest još jedan korak u uspešnoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Muzeja žrtava genocida.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na predatom oružju i istakao da je reč o najvećoj pojedinačnoj donaciji oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koju je Muzej dobio od svog osnivanja 1992. godine.

Ristić je naveo da su ovim činom, još jednom, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Muzej žrtava genocida pokazali odgovornost, savesnost i profesionalizam.

"Spasili smo oružje koje bi najverovatnije završilo u različitim nelegalnim tokovima. Ono će sada biti u Muzeju žrtava genocida, nacionalnoj ustanovi kulture, i biće spremno za izlaganje ubrzo, na raspolaganju istraživačima i svima zainteresovanima", kazao je Ristić.

Naglasio je da su ovom donacijom ušteđena i značajna budžetska sredstva, s obzirom na to da muzej građu najvećim delom kupuje od privatnih fizičkih lica.

"Ovo je još jedan od pokazatelja višegodišnje uspešne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i Muzeja žrtava genocida i želim da izrazim zahvalnost ministru, državnom sekretaru i svim pripadnicima MUP-a na kontinuiranoj višegodišnjoj saradnji i podršci koju pružaju muzeju, bez koje mi ne bismo bili toliko uspešni i efikasni", rekao je Ristić.

Zapisnik o preuzimanju oružja koje će postati deo zbirke oružja i vojne opreme Muzeja žrtava genocida potpisali su predsednik Komisije za razvrstavanje preuzetog oružja koje je postalo vlasništvo Republike Srbije Aleksandar Zafirović i izvršni direktor Muzeja žrtava genocida Stanko Debeljaković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike