Jedno selo ispod Avale i dan-danas krije tajne iz Drugog svetskog rata: Na ovom mestu nalaze se ostaci iz vremena nemačke okupacije! (FOTO)

31.03.2023

09:00

1

Nacisti su tokom rata izuzetno polagali na železničku infrastrukturu jer se njome odvijao transport njihovih vojnih snaga po Balkanu

Jedno selo ispod Avale i dan-danas krije tajne iz Drugog svetskog rata: Na ovom mestu nalaze se ostaci iz vremena nemačke okupacije! (FOTO)
Ruševine nemačkog bunkera u Belom Potoku - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Jedno selo ispod beogradske planine Avale - Beli Potok, i dan-danas čuva tajnu koja seže čak do Drugog svetskog rata, a predstavlja delo nacističkih vojnika koji su u tom periodu okupirali Beograd.

Na samom kraju Belog Potoka, tik uz prugu i auto-put, a nedaleko od prodavnice nameštaja "Ikea", daleko od očiju javnosti, i dobro skrivene među šibljem i šipražjem, nalaze se dve kule, tačnije veliki bunkeri koji su poznavaocima istorije znani kao Block Haus. Oni su građeni uz pruge i pružne mostove za stražare koji su trebali da ih sačuvaju od diverzija i napada ustaničke gerile. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Put koji vodi do ruševina

Ruševine koje su smeštene u ovom podavalskom selu predstavljaju ostatke železničkog mosta koji su u Drugom svetskom ratu, 1943. godine, sagradili pripadnici nacističke organizacije, poznate pod nazivom RAD.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ruševine iz Drugog svetskog rata

Most je tada predstavljao deo železničke komunikacije koja je iz Beograda vodila ka ostalim gradovima u Srbiji, najpre ka Nišu, Stalaću i Lapovu, odakle se granala u drugim pravcima.

Nacisti su tokom rata izuzetno polagali na železničku infrastrukturu jer se njome odvijao transport njihovih vojnih snaga po Balkanu, ali i mnogo više transport sirovina koje su pljačkali po Srbiji, a koje su bile od velike važnosti za Hitlerovu ratnu industriju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

S obzirom na taj značaj, svaka pruga i železnički most bili su meta srpskih ustanika i britanskih komandosa, koji su ih od 1941. godine avionima rušili.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ruševine ovog mosta danas leže napušene i predstavljaju neobičan podsetnik za retke prolaznike na teška vremena okupacije u Drugom svetskom ratu.

Nacisti gradili dva mosta u Beogradu 

24sedam/Nenad Vujanović
Stari savski most

Ovaj železnički most koji se nalazi ispod Avale predstavlja drugu spojnicu koju su nacisti gradili u srpskoj prestonici. 

Okupatori su u Beogradu sagradili i Stari savski most, 1942. godine, takođe za svoje potrebe tokom Drugog svetskog rata. Taj most je od nacističkog miniranja spasao beogradski učitelj Miladin Zarić  20. oktobra 1944.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike