Ne sme da se zaboravi! Polaganje venaca širom Beograda u znak sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja (FOTO)

06.04.2022

12:11

0

Gradski zvaničnici i čelnici su i ove godine pokazali da Beograd neguje tradiciju i sećanje

Ne sme da se zaboravi! Polaganje venaca širom Beograda u znak sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja (FOTO)
polaganje venaca - Copyright Beoinfo

 U znak sećanja na stradale u šestoaprilskom bombardovanju Beograda, kao i heroje Drugog svetskog rata danas su širom srpske prestonice položeni venci.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i predstavnici ambasada i udruženja koji neguju tradiciju i sećanje na žrtve šestoaprilskog bombardovanja i heroje Drugog svetskog rata položili su danas na Novom groblju vence u znak sećanja na stradale u bombardovanju Beograda 1941. godine. 

Vesić je ovom prilikom izjavio da je 6. april tužan dan, godišnjica bombardovanja Beograda koje se dogodilo 1941. godine. 

- Na današnji dan, pre 81 godinu, Beograd je napadnut u 6.30 ujutru bez ikakve objave rata. Nije bilo ni vojnog, ni političkog opravdanja za bombardovanje u kome su poginule 2.274 osobe, a nezvanično se smatra da je stradalo 4.000 građana. Ovo je bio političko-teroristički akt, kako je to izjavio nemački feldmaršal fon Klajst na suđenju posle rata, jer se vojska Kraljevine Jugoslavije povukla iz Beograda. Potpuno je srušeno 627 zgrada, 1.601 zgrada je oštećena, a delimično skoro 7.000 zgrada, među kojima su škole, bolnice, crkve, porodične kuće, Glavna pošta i mostovi - rekao je Vesić.

On je istakao da Beograd nikada nije doživeo takvo razaranje i da su tada uništene mnoge važne zgrade, poput Narodne biblioteke Srbije, gde je izgorelo više od 300.000 knjiga. Uništavanje knjiga pokazalo je da je Hitler za cilj imao uništavanje celog jednog naroda, njegove kulture, istorije i tradicije.

- Ono čega danas treba da se setimo jesu hrabri jugoslovenski piloti koji su branili Beograd. To je bio Šesti lovački puk i 11 naših pilota, koji su u potpuno nepravednoj borbi uspeli da obore između 42 i 50 nemačkih aviona i time odbranili obraz Beograda. Neka je večna slava svim nevinim žrtvama bombardovanja našeg grada. Večna slava našim pilotima koji su život dali da odbrane naš grad - rekao je Vesić.

Teška i potresna sećanja

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas cveće na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda aprila 1941. godine.


Mladenović je rekao da 6. april u Beogradu izaziva teška i potresna sećanja na one koji su stradali u bombardovanju pre 81 godinu.

- Ta akcija nazvana je „strašni sud” od strane Hitlera i nacističke vojske. Beograd je bez objave rata bombardovan u nedeljno rano jutro 6. aprila, u 6.30 sati, na Vaskrs. U porti Vaznesenjske crkve stradao je veliki broj Beograđana dolazeći na vaskršnje jutrenje. Beograd je bio potpuno razrušen, 1.000 tona bombi palo je tog jutra, 6. aprila. U više naleta nastavljeno je bombardovanje grada tog dana, kao i 7. aprila. Blizu 4.000 Beograđana stradalo je u bombardovanju, uništeno je mnogo zgrada, spaljena je i Narodna biblioteka. To bombardovanje je bio znak kako će posle izgledati okupacija, koja je bila veoma teška, mučna, sa mnogo stradanja - naglasio je Mladenović.


Kako je rekao, Beograd je propatio od 1941. do 1944. godine, kao i 1945. godine i bio bombardovan ne samo od nacističke vojske i nemačkog okupatora već i od samih saveznika. Nadali smo se, dodao je, da se bombardovanje više nikada neće ponoviti, a bili smo svedoci da smo 1999. godine bili izloženi NATO bombardovanju i agresiji.

- Sećamo se svih žrtava i odajemo im danas poštu i pomen, nadajući se da se ovakvo stradanje više nikad neće ponoviti - istakao je Mladenović.

Član Gradskog veća Predrag Jevremović položio je cveće na fontanu „Vrelo života” ispred Palate „Beograd”.

Cveće su položili i predstavnici Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda i Udruženja za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda „6. april”.

Mesto stradanja 192 civila

Povodom obeležavanja 6. aprila 1941. godine, član Gradskog veća Vladimir Jestratijević položio je danas venac u Karađorđevom parku, mestu stradanja 192 civila. 


Građani i Grad Beograd se i ove godine sećaju 6. aprila i žrtava bombardovanja srpske prestonice, istakao je Jestratijević. 

On je podsetio da je tog dana stradalo oko 2.300 građana Beograda, od kojih su samo u Karađorđevom parku, gde je bilo sklonište, poginula 192 civila. 

- Građani Beograda nikada neće zaboraviti svoje sugrađane koji su izgubili život u tom zločinačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine, bez objave rata - rekao je gradski većnik za Beoinfo. 


Predsednik i osnivač udruženja „6. april” Stevan Stojanović je istakao da je potrebno da se sećamo nevino stradalih Beograđana. 

- Čuvamo od zaborava naše nevino stradale Beograđane. Možemo da oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo - istakao je Stojanović. 

"Naš grad napadnut brutalnom jačinom"

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zajedno sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, položio je danas venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda 1941. godine.

Nikodijević je istakao da je 6. april jedan od najtužnijih i najtragičnijih dana u bogatoj i dugoj istoriji Beograda.

- Na današnji dan, pre 81 godinu nacistička Nemačka je bez objave rata u ranu zoru napala naš grad brutalnom jačinom, ne razlikujući vojne i civilne ciljeve. Cilj je bio uništenje Beograda i Srbije. Mi smo dužni da se sećamo heroja koji su se tada, 6. aprila 1941. godine, oduprli daleko jačem neprijatelju i dali svoje živote za odbranu glavnog grada. U šestoaprilskom bombardovanju Beograda stradao je veliki broj civila, više od 2.300 ljudi, veliki broj stambenih objekata i kulturna baština, ali zahvaljujući divnim ljudima, mi smo svoju slobodu na kraju sačuvali - istakao je Nikodijević.

On je istakao da je Beograd uvek bio poznat po tome što u njemu žive ljudi koji znaju da brane svoju slobodu.

- Uvek moramo da ističemo ulogu naše vojske i naroda u Drugom svetskom ratu. Mi smo bili na strani antifašizma i platili veliku cenu da bi posleratna Evropa izgledala kao danas. Evropska unija je stvorena upravo na vrednostima nastalim pobedom nad fašizmom, a mi smo dali ogroman doprinos tome i nemamo čega da se stidimo. Ne dozvoljavamo reviziju istorije, ona je samo jedna, ne dozvoljavamo izjednačavanje onih koji su bili protiv fašizma sa onima koji su bili za njega i zato sam zahvalan što je sa nama danas veliki broj udruženja potomaka ratnika koji neguju tradiciju, jer mi danas živimo u slobodi zahvaljujući onima koji su položili svoje živote braneći naš grad - kazao je Nikola Nikodijević.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je naglasio da se vojnik polaganjem zakletve obavezuje na vernost otadžbini i da to nisu prazne reči.

- Tako je danas, a tako je bilo i na početku Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Iako slabiji od neprijatelja, piloti su do poslednjeg daha branili nebo naše otadžbine, oborili više od 40 bombardera i lovaca i oštetili veliki broj agresorskih snaga. Pripadnici 6. lovačkog puka bili su svesni da će izgubiti svoje živote, ali nisu oklevali zato što su branili svoj narod. Baš kao i kroz čitavu našu istoriju, branili su naše pravo da budemo slobodni, samostalni i na pravoj strani istorije, na strani dobra. Čuvamo uspomene na sve naše znane i neznane junake, na ovakve događaje i hoćemo da gradimo vojsku dovoljno jaku da nikada više agresor ne zasipa bombama našu decu, kuće, bolnice, škole. Samo tako možemo da sačuvamo svoje pravo da donosimo odluke isključivo u interesu našeg naroda. To smo dužni jedanaestorici pilota koji su tada poginuli braneći glavni grad ali i svim precima koji su nam to pravo svojim životima izvojevali - rekao je, između ostalog, ministar Stefanović.

Vence i cveće položile su i delegacije Vojske Srbije, Kluba generala i admirala Srbije, SUBNOR-a Srbije, predstavnici udruženja „Šesta lička”, „Kurjaci sa Ušća”, „6. april”, veterani 63. padobranske brigade i brojna udruženja građana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike