Najveća investicija u Srbiji u nauku – Bio4 kampus od 350 miliona evra

27.12.2023

09:32

0

U Beogradu je danas počela izgradnja BIO 4 kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta čak i u okvirima Evrope

Najveća investicija u Srbiji u nauku – Bio4 kampus od 350 miliona evra
Copyright screenshot: Youtube/Srbijastvara

Beograd je danas krenuo da se vraća na evropsku i svetsku mapu primenjene nauke Evrope i bioekonomskih centara u svetu gradnjom Bio4 kampusa. Prve mašine i radnici su od jutros na lokaciji kod Instituta "Torlak", na kojoj su počeli radovi na izgradnji objekta koji će se prostirati na oko 20 hektara površine.

Procenjena vrednost novog bioekonomskog haba je oko 450 milona evra, a iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno je 200 miliona evra.

Iz Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kažu da Bio4 kampus predstavlja  jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

Ministarka Jelena Begović izjavila je danas da je početak radova na izgradnji BIO4 kampusa veliki dan za naučnu zajednicu u Srbiji i za celokupno društvo i dodala da će taj kampus biti novi naučni grad koji će promeniti ne samo nauku već i kvalitet života ljudi u Srbiji.

-- Bio4 kampus dolazi od četiri bio polja - biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziditeta, to su nove stare tehnologije, jer se razvojem novih tehnologija jednostavno omogućava da rešavamo neke globalne, a posebno lokalne probleme kako bismo učinili život građana mnogo kvalitetnijim -- rekla je Begović.

Ministarka je podsetila da je izgradnja kampusa podeljena u nekoliko faza i da će se u prvoj fazi graditi 110.000 kvadrata korisne površine laboratorija, poslovnih prostora gde će biti smešteno sedam fakulteta kao i devet naučnih instituta.

-- Tu će biti naučno tehnološki park za startap ekosistem, istraživačko razvojni centri velikih, malih i srednjih kompanija kako domaćih tako i međunarodnih koje se bave biofarmom -- rekla je Begović.

U kampusu će biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, preko 1.000 doktora nauka i da će se tu nalaziti 300 najsofisticiranijih laboratorija.

Budući stanari Bio4 kampusa su Biološki, Farmaceutski, Hemijski, Medicinski, Poljoprivredni, Tehničko-metalurški i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Naučno tehnološki park Beograd, kao i devet instituta - za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, za biološka istraživanja "Siniša Stanković", za veštačku inteligenciju, za hemiju, tehnologiju, "Biosens" i Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike