U Surčinu, do EXPO 2027 niču na 210 hektara hoteli, stambeni prostor, Nacionalni stadion i stanica gradske železnice

17.08.2023

15:45

0

Šuša je rekao da verovatno ni u jednu opštinu nije uloženo u kratkom periodu koliko su predviđena ulaganja u Surčin do 2027

U Surčinu, do EXPO 2027 niču na 210 hektara hoteli, stambeni prostor, Nacionalni stadion i stanica gradske železnice
Copyright TANJUG/ RADE PRELIĆ

Na teritoriji Surčina biće izgrađena infrastruktura na površini od 210 hektara - objekti za Ekspo 2027, hoteli, stambeni prostor, Nacionalni stadion na 36 hektara i stanica gradske železnice, najavio je danas predsednik opštine Surčin Stevan Šuša.

Šuša je za Tanjug rekao da verovatno ni u jednu opštinu nije uloženo u kratkom periodu koliko su predviđena ulaganja u opštinu Surčin do 2027.

Kaže da će se ovim projektima Surčin promeniti i infrastrukturno spojiti sa Novim Beogradom, kao i da će gradskom železnicom biti na samo 20 minuta od centra Beograda.

On je ocenio da će izložbeni prostor planiran za Ekspo imati svoju upotrebnu vrednost i nakon izložbe, jer će tu moći da se održavaju konferencije i simpozijumi, tako da će opština imati zaradu i kad se Ekspo završi.

"Ovde će poslovni ljudi iz celog sveta dolaziti, imati sastanke, konferencije, držati svoje prezentacije", rekao je Šuša.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

On je izrazio zabrinutost da za izgradnju svih planiranih objekata neće biti dovoljno radne snage, posebno kvalifikovane i naveo da Surčin već spada u red opština sa relativno malim procentom nezaposlenosti od oko osam odsto.

Šuša je podsetio da je projektima predviđena i izgradnja toplovoda, kojim će topla voda koja stiže Termo elektrane "Nikola Tesla"  koja se sad ispušta u Savu u budućnosti biti preusmerena do toplane na Novom Beogradu.

On je napomenuo i da ovakav planirani razvoj moraju da prate i opštinske službe i najavio izgradnju nove zgrade opštine.

Na pitanje o dugogodišnjem problemu vodosnabdevanja u naselju  Radiofar, on je rekao da je to jedini deo opštine koji još nema gradsku vodu.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

 

"Direkcija je uradila projekat za vodovod i sad je na tehničkoj kontroli", rekao je Šuša i dodao da se nada da će u toku iduće godine vodu dovesti do Radiofara.

Prostornim planom područja posebne namene koji je nedavno  predstavio javnosti predsednik Aleksandar Vučić, na prostoru opštine Surčin je predviđena i izgradnja novog sajma, kao i 1.500 stambenih jedinica.

Planom je navedeno da će linijska infrastruktura kompleksa budućeg sajma obuhvatati osam kilometara gradskih bulevara, saobraćajnu petlju, nadvožnjak, liniju gasovoda, toplovod, hidrovod, kao i parking veličine 15 hektara, a ugovor za izgradnju linijske infrastrukture je potpisan sa izvođačem firmom Power China. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike