Odata počast novinarima poginulim u bombardovanju ambasade Kine: "Srbija večno pamti NATO agresiju i 7. maj 1999. godine"

07.05.2023

11:17

0

Ministar Gajić poručio je da je naša obaveza "da se sećamo, pamtimo i da se molimo Bogu za sve koji su izgubili živote"

Odata počast novinarima poginulim u bombardovanju ambasade Kine: "Srbija večno pamti NATO agresiju i 7. maj 1999. godine"
Copyright Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na Spomen-ploču kineskim novinarima poginulim u bombardovanju našeg glavnog grada 1999. godine. Počast povodom 24. godišnjice od bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu odali su i ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ambasadorka Kine Čen Bo, te predstavnici udruženja novinara Srbije i brojni građani. 

- Srbija večno pamti NATO agresiju i 7. maj 1999, kada je strahovitim bombardovanjem uništena Ambasada Kine u Beogradu. Kineski građani, koji su tada izgubili svoje živote, svojom voljom su izabrali da budu uz nas, Srbe, i da podele s nama to preteško vreme stradanja i smrti nedužnih građana, zbog čega će ostati u našem večnom sećanju. Danas, četvrt veka posle ovog jezivog događaja prijateljstvo između Kine i Srbije je sve jače. Naši predsednici, Aleksandar Vučić i Si Đinping, imaju odlične odnose. Kina zna da u Srbiji ima pouzdanog saveznika, a u Beogradu iskrene prijatelje, pa iako je naša zemlja teritorijalno mnogo manja od Kine, naša ljubav i prijateljstvo prema njoj veliki su, kao ceo svet. Neka je večna slava nedužno stradalima u NATO bombardovanju ambasade Kine u Beogradu 1999 - rekla je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović. 

Ministar Gajić poručio je da je naša obaveza "da se sećamo, pamtimo i da se molimo Bogu za sve koji su izgubili živote". 

- Naročito se molimo za one koji su ostali u životu, kako bi se prizvali pameti da krenemo u svetliju budućnost i da budemo srećniji uopšte kao ljudski rod - naveo je Gajić. 

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je Vladi Srbije i Gradu Beogradu, ali i svima koji čuvaju sećanje na pogibiju tri kineska novinara u bombardovanju NATO. 

- Zajedničko sećanje na njih odražava ne samo koliko negujemo naše tradicionalno, čelično prijateljstvo već i zajedničku težnju za mirom, nezavisnom politikom, međunarodnom pravdom. U današnjoj međunarodnoj situaciji što više je potrebno da se pridržavamo principa Povelje UN, međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa i da se suprotstavljamo hegemonizmu - navela je Čen Bo. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike