Tesan večni počinak za Beograđane: U planu gradnja četiri nova groblja - godišnje nedostaje oko 4.500 grobnih mesta

10.04.2023

20:30

0

Najbliže realizaciji je groblje u Kaluđerici, čija je izgradnja planirana u četiri faze

Tesan večni počinak za Beograđane: U planu gradnja četiri nova groblja - godišnje nedostaje oko 4.500 grobnih mesta
Ilustracija - Copyright Pixabay

Da beogradska groblja s godinama postaju "tesna" za preminule sugrađane, govori i činjenica da je Grad pre tri godine isplanirao da se na teritoriji glavnog grada sagrade još četiri večna počivališta.

Prema odluci Grada Beograda, koja je usvojena tokom 2020. godine, planirano je da se u prestonici izgradi Lešće 2, Bežanija 2, kao i groblja u Kaluđerici i Batajnici.

Ova odluka donesena je nakon što je procenjeno da u srpskoj prestonici godišnje zafali oko 4.500 grobnih mesta, dok je u prethodnih 10 godina JKP "Pogrebne usluge" uspevalo da se snađe i obezbedi dodatna mesta. 

Najbliže realizaciji je groblje u Kaluđerici, čija je izgradnja planirana u četiri faze, a već je odrađen pristupni put i parking. U planu je da ovo večno počivalište ima 1.700 grobnih mesta. 

Profimedia
 

Osim njega, u toku je gradnja i groblja u Batajnici, koje obuhvata parcelu od 12 hektara, a koje se nalazi na lokaciji od Ulice braće Smiljanića prema auto-putu. 

U prvoj fazi radova projektom je predviđeno da se izgradi kapela i ekonomski objekat za smeštaj radnika, sa garažom za službena vozila.

Takođe, na groblju će biti interne saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom i opremom, a biće uređene i površine predviđene za ispraćaje i sahranjivanje.

Beoinfo
Gradnja groblja u Batajnici

Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele. Biće napravljeni i grobovi za polaganje urne, kao i "vrt sećanja", kapela i pravoslavni hram sa crkvenim domom.

A, šta je sa ostalim grobljima?

Osim groblja u Batajnici i Kaluđerici, novo počivalište koje će se naći između Kaluđerice i Leštana, trebalo bi da ima kapele, upravnu zgradu, prodavnice cveća i pogrebne opreme. 

Ovo groblje bi trebalo da ima ukupno više od 7.000 mesta za sahranjivanje.

Dokle se stiglo sa grobljem za kućne ljubimce? 

24sedam/Goran Sivački
Radovi na groblju za kućne ljubimce

Večna kuća za životinje, trebalo bi da bude završena do kraja maja, iako je prvobitno bilo u planu da ovaj kompleks bude završen još u februaru. 

Stoga, na sednici Skupštine grada koja je održana u februaru 2023. godine usvojena je odluka da će groblje za kućne ljubimce pasti pod okrilje JKP "Pogrebne usluge". 

Ukupna površina groblja za kućne ljubimce trebalo bi da bude 15.376 metara kvadratnih, od čega bi trebalo da ima 4.400 kvadranih metara za sahranjivanje. 

Planirano je da kompleks sadrži 820 grobnih mesta u nizu, uz još 730 u pošumljenom delu groblja.

U rozarijumima i kolumbarijumima biće obezbeđeno 730 mesta za urne, a planirano je i pravljenje "aleje velikana" i spomen-parka namenjenih za životinje iz zoo-vrta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike