"Pogrebne usluge" sahranjivaće i životinje: Kada će Beograd konačno dobiti groblje za kućne ljubimce?

20.02.2023

18:24

0

Izgradnja večnog počivališta za krznene prijatelje u Bloku 51 na Bežanijskoj kosi odavno je trebalo da bude završena

"Pogrebne usluge" sahranjivaće i životinje: Kada će Beograd konačno dobiti groblje za kućne ljubimce?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda pred gradskim odbornicima naćiće se deo dopune Odluke o promeni osnivačkog akta JKP "Pogrebne usluge", prema kojoj bi ovo javno komunalno preduzeće ubuduće trebalo da se bavi i sahranjivanjem kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

- U gradu je došlo do povećanja broja kućnih ljubimaca, a posebno pasa i mačaka, zbog čega je postojala potreba da se stvore uslovi za njihovo sahranjivanje. Ovo podrazumeva da se izgradi groblje za te namene, odredi preduzeće koje će se njime upravljati, odrede posebna mesta za sahranjivanje i omoguće vlasnicima koji to žele da svoje kućne ljubimce sahrane na humaniji način - navedeno je u predlogu dopune odluke. 

S obirom da je izgradnja groblja za kućne ljubimce u Beogradu već trebalo da bude završena, jedinica lokalne samouprave dužna je da izabere vršioca komunalne delatnosti tako što će osnovati javno preduzeće ili poveriti obavljanje nekom privrednom subjektu u skladu sa zakonom, te je zbog toga procenjeno da bi taj posao trebalo da bude poveren JKP "Pogrebne usluge".

Pexels
 

Da li će usvajanje ove odluke doprineti tome da radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi uskoro budu završeni, ostaje da vidimo. 

Kada će biti gotova izgradnja groblja?

Izgradnja groblja za kućne ljubimce u Bloku 51 na Bežanijskoj kosi počela još u martu 2021. godine, a trebalo je da bude završena u roku od šest meseci, međutim, radovi tada ipak nisu bili gotovi.

Kao sledeći rok nadležni su naznačili leto 2022, ali groblje ni tada nije bilo završeno, a kada će neimari konačno završiti sve radove još uvek nije poznato.

Prema inforacijama iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, ukupna površina groblja trebalo bi da bude 15.376 metara kvadratnih.

- Saobraćajne i pešačke površine zauzimaju 3.200 metara kvadratnih, površine za sahranjivanje 4.400 kvadratnih metara, a površina zaštitnog zelenog pojasa je 6.100 metara kvadradnih - rekli su za 24sedam iz Direkcije u maju prošle godine.

Naši sagovornici su tada istakli i da se radovi izvode u dve faze.

- Imajući u vidu stepen do sada završenih radova, a koji se izvode u dve faze, očekuje se da svi radovi budu završeni tokom leta ove godine. U prvoj fazi u toku je izgradnja interne saobraćajnice, parkinga, staza i administrativnog objekta, dok su u drugoj fazi započeli radovi na izgradnji objekta za neškodljivo uklanjanje životinjskih ostataka - rekli su tada iz Direkcije.

24sedam/Goran Sivački
 

Planirano je da kompleks sadrži 820 grobnih mesta u nizu, uz još 730 u pošumljenom delu groblja.

U rozarijumima i kolumbarijumima biće obezbeđeno 730 mesta za urne, a planirano je i pravljenje "aleje velikana" i spomen-parka namenjenih za životinje iz zoo-vrta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike