Svaki dan šetate "stazom bivših pokojnika", a da toga niste ni svesni! Evo kako je misteriozna ploča završila na Kalemegdanu

26.06.2022

10:00

0

U pitanju je nadgrobna ploča, vešto skrivena od očiju Beograđana

Svaki dan šetate "stazom bivših pokojnika", a da toga niste ni svesni! Evo kako je misteriozna ploča završila na Kalemegdanu
Tanjug/Dragan Kujundžić

Najveća gradska oaza - Kalemegdan, čuva ogromnu istoriju Beograda i brojne tajne koje su satkane u njegovim zidinama, pločnicima i travnjacima, a pored kojih sugrađani srpske prestonice svakodnevno prolaze, a ne primećuju ih. 

U pitanju je nadgrobna ploča, vešto skrivena od očiju Beograđana, a na kojoj ćete, ako malo bolje pogledate dok šetate Kalemegdanom, primetiti neobičan natpis pod svojim nogama. 

Na njoj stoji ime pokojne Todore, preminule davne 1869. godine, koja podseća na to da je jedna od najpoznatijih staza Beogradske tvrđave napravljena od prevrnutih starih nadgrobnih ploča.

Hroničari Beograda pojasnili su da nije u pitanju neka velika misterija, već da je reč o nadgrobnoj ploči sa nekadašnjeg Starog groblja koje se nalazilo, do pre skoro 100 godina, na Tašmajdanu.

Kada je otvoreno Novo groblje, 1886. godine, na Starom tašmajdanskom su obavljane sahrane samo građana koji su od ranije na tom mestu imali grobnice. Međutim, prvih decenija 20. veka započelo je preseljenje posmrtnih ostataka Beograđana sa ove lokacije.

Groblje je zvanično zatvoreno 1927. godine, a vlast je prodala veliku količinu kamena i opeke od koje su spomenici bili izgrađeni. Uprkos tome, ostao je veći broj spomenika sa kojima nisu znali šta da urade, a kako je nekako baš u to vreme počelo sređivanje Beogradske tvrđave, odlučili su da dobije korisnu namenu, pa su kamene ploče preselili na Kalemegdan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Najveći deo njih završio je na kalemegdanskim stazama, gde se neki od njih i dan-danas mogu pronaći, a ponajviše na putu koji vodi ka Kralj kapiji.

Upravo zbog toga su te staze od strane prestoničkih hroničara nazvane "staze bivših pokojnika".

Groblje sa Zelenog venca preseljeno na Tašmajdan

Na Starom tašmajdanskom groblju između ostalih su počivali Đura Daničić, Ilija Kolarac, Miša Anastasijević, Sima Milutinović Sarajlija, Joakim Vujić, Đura Jakšić...

Tašmajdansko groblje formirano je davne 1826. kada je večno počivalište preseljeno sa - Zelenog venca.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti