Neobična "muzejska tura" na Novom groblju posvećena književnicima i pesnicima: "Dok god ima mraka, biće i svanuća!"

04.11.2022

16:32

0

Obilazak je organizovan za subotu, 6. novembar u 11 časova

Neobična "muzejska tura" na Novom groblju posvećena književnicima i pesnicima: "Dok god ima mraka, biće i svanuća!"
Novo groblje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Besplatni vođeni obilazak Novog groblja, organizovan je za subotu, 6. novembar u 11 časova, a mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50), saopšteno je iz JKP "Pogrebne usluge".

Ova tura je posvećena književnicima i pesnicima dvadesetog veka, tvorcima duha, ljudima koji su svojim idejama i delima krčili put ka modernosti i savremenosti. Stvarali su perom i dušom "Dok god ima mraka, biće i svanuća!"

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U okviru bogate riznice Novog groblja i sećanja na živote koje čuvaju njegove aleje i kameni svedoci sećanja izdvojićemo priče o buntovnicima duha, večitim Odisejima, ljudima o kojima je mnogo pisano, ali nikad dovoljno jer se uvek nešto može dodati i otkriti. 

Ovo je prilika da se podseti na velike duhove novog vremena, koji su dubokom emocijom prožimajući sudbinu čoveka i sveta, uplićući vlastitu emociju i dušu, neretko nalazeći se u teškim životnim i emocionalnim situacijama, stvarali dela koja su nadrasla ove prostore, kao i vreme u kome su nastala.

U okviru ovonedeljne šetnje prisetićemo se priče o književnicima koji su u isto vreme bili diplomate, prisetićemo se priče o poslednjem dvoboju kod nas, priče o jednom čuvenom ljubavnom trouglu, ali i priče o zavisti sredine prema onima koji izlaze iz okvira prosečnosti. 

Priča i vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti. Trajanje obilazaka je 120 minuta.

24sedam/Katarina Mihajlović
Violeta Obrenović

Kontakt: [email protected]

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike