David (26) je ponos predaka: Upoznajte jednu od najstarijih beogradskih porodica, čije veze sežu i do knez Mihaila (FOTO)

20.11.2021

08:38

0

Ovaj mladić pokušava da sačuva porodično poreklo i sečanje na ličnosti porodice, koja je u srpskoj istoriji, druge polovine 19. i početka 20. veka, ostavila dubok trag

David (26) je ponos predaka: Upoznajte jednu od najstarijih beogradskih porodica, čije veze sežu i do knez Mihaila (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Malo ko se može pohvaliti da zna ime svog pradede, a kamoli da pet generacija unazad poznaje svoje pretke, i to, može se reči do tančina. Ali, za Davida Dimića (26) to ne važi, jer on o svojim precima zna, i to unazad dva veka.

Interesovanje mu se probudilo još pre pet godina, u želji da, kako počinje priču za 24sedam, otkrije manje poznatu istoriju, sačuva je od zaborava i da njegov rad bude podstreh za buduće generacije.

Iako studira prirodni fakultet, izučavajući programerski zanat, uvek je obožavao istoriju, te ga je zato put naneo i na to da počne da istražuje i širi saznanja o svojoj porodici.

Ističe kako pokušava da sačuva porodično poreklo i sečanje na ličnosti porodice, koja je u srpskoj istoriji, druge polovine 19. i početka 20. veka, ostavila dubok trag.

I upravo njegova porodica, koja se igrom slučaja našla u blizini kneza Mihaila, pa i kumovala sa njim, iznedrila je mnoge potomke – slikare, pravnike, fudbalere, pesnike… a po čijem prezimenu današnji kraj Beograda – Hadžipopovac nosi naziv, što ga čini jedinim naseljem nazvanim po jednoj porodici.

- Najstariji poznati Hadži-Popović iz porodičnog stabla je Tasa - tatarin knjaza Miloša, čiji je otac bio niški hadži pop i učitelj. Njegov sin, Nikola, zbog plemenitosti i ugleda promenio je prezime u Hadži-Popović, po dedi hadžiji i popu. Nikola je završio Licej, i tako pripadao prvoj generaciji koju je činilo 10 diplomiranih pravnika u Srbiji – priča nam David.

Kumovanje sa knez Mihailom

Interesantno je da je upravo njegova porodica, kumovala sa, ni manje ni više, nego knez Mihailom.

- Nikola Hadži-Popović je oženio Katarinu, koja je bila sestra prvog fotografa Anastasa Jovanovića. Upravo on je zamolio kneza Mihaila, kao bliskog prijatelja da učini čast i bude kum na venčanju njegove sestre. To je bilo u Beču, 1851. godine – navodi naš sagovornik i naglašava da to nije tada bilo uobičajeno, jer su oni potpadali pod tada "obično građanstvo".

- Ipak, knez Mihailo je tada ukazao čast Anastasu, te je pristao na kumstvo i Katarini poklonio zlatni broš sa dijamantima – priča David dok nam pokazuje njen portret okačen na zidu u njegovom stanu, na adresi Miše Vujića.

24sedam/Goran Sivački
 

Objašnjava kako je njegov predak, Nikola, kupio tada imanje u tom delu grada, današnja Palilula, koje se tada vodilo kao periferija, i da je imao veliku želju da tu gradi.

- Međutim, za to vreme to je bio skandal, ali on je bio sudija, pa je potegao "veze" i izgradio taj deo - današnji Hadži-popovac, te je po njemu naselje i dobilo naziv – kaže ovaj mladić.

Kumstvo sa knezom Mihailom je, tokom godina, dodatno učvršćeno.

24sedam/Goran Sivački
 

- Troje dece – Miloša, Ljubicu I Milicu (moju čukunbabu), krstio je upravo knez Mihailo, jer je tada bio običaj da to radi kum sa venčanja. Milica se potom udala za Vasu Dimića, koji je bio direktor Prve beogradske gimnazije. Upravo, njeni potomci, Dimići, smo mi, koji živimo nadomak Hadžipopovca, u kući koju je podigao pradeda, u Miše Vujića – sa ponosom ističe David.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike