24sedam na mestu gde je izvršen atentat: Novi put vodi do spomen-obeležja ubijenom srpskom vladaru (FOTO)

22.09.2021

08:08 >> 11:09

0

Stepenište, koje je rekonstruisano za vikend, ispunjeno je sitnim belim kamenom, a postavljene su i klupe i table sa informacijama o životu i smrti srpskog vl

24sedam na mestu gde je izvršen atentat: Novi put vodi do spomen-obeležja ubijenom srpskom vladaru (FOTO)
Copyright 24sedam/Lj. S./Wikipedia

Obnovljeno stepenište vodi do mesta na Košutnjaku gde je ubijen knez Mihailo Obrenović 10. juna 1868. godine, tačnije do njegovog spomen-obeležja.

Stepenište, koje je rekonstruisano za vikend, ispunjeno je sitnim belim kamenom, a oko spomen-obeležja nameštene su klupe i table sa informacijama o životu i smrti srpskog vladara, koje su prevedene i na engleski jezik.

Takođe, na vrhu stepenica nalazi se ploča na kojoj piše – Na ovom mestu je 29. maja/10. juna 1868. godine ubijen knez Mihailo M. Obrenović III vladar Srbije.

24sedam/Lj. S.

Podsetimo, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prošle godine je obnovio spomen-obeležje u Košutnjaku, na mestu gde je nastradao knez Mihailo. Radovi su trajali mesec dana, a u okviru poslova urađena je restauracija kamenih zidova i stubova, koja je podrazumevala pranje i čišćenje kamena, čišćenje spojnica i fugovanje, restauraciju kamenog stepeništa na ulazu, kao i drenažu tla unutar spomen-obeležja.

24sedam/Lj. S.

Nakon svih ovih radova na kamenu, urađena je konsolidacija kamena premazom koji ga štiti od grafita i daljeg propadanja. Lanci od kovanog gvožđa i metalna ograda su restaurirani, delovi koji su nedostajali i dotrajali zamenjeni su po uzoru na postojeće, odnosno prema detaljima iz arhivske dokumentacije.

“Dakle, istina je”

Knez Mihailo Obrenović, Wikipedija/Delo slikara Johana Boša

U nedelju, 29. maja (po starom kalendaru) oko 17 časova po podne, knez Mihailo je krenuo kočijama da se preveze do Košutnjaka, mesta koje se nalazilo na samom obodu grada, gde su mnogi visoki državni zvaničnici i činovnici, kao i strani izaslanici, imali običaj tuda šetati, uživajući u spokoju netaknute prirode.

S njim je išao njegov ađutant Svetozar, sin Ilije Garašanina, a u kočijama su do kneza sedele Tomanija Obrenović, njegova strina, Anka Konstantinović, njegova sestra od strica, i Katarina, Ankina ćerka.

Pročitajte još

Penjući se uskim putem, izbili su na jedan proplanak i Mihailo tada spazi četiri čoveka koja koračaju za njima i gube se među drvećem. Kada je kneževa svita zastala, iza žbunja se pojaviše atentatori u dugim crnim mantilima i sa crnim cilindrima. Bili su to Kosta i Đorđe Radovanović, Stanoje Rogić i Lazar Marić. Knez ih pogleda začuđeno, pa im se približi, a oni skinuše šešire kako bi ga pozdravili. Kada im je Mihailo otpozdravio, ubice iza leđa izvukoše desne šake u kojima su krili pištolje i bez oklevanja zapucaše.

Poslednje reči kneza koje je sam priznao Kosta na suđenju su bile: “Dakle, istina je.” Knez ih je izgovorio na francuskom jeziku, jer su dame do njega znale francuski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike