Otvoreni tržni centar seli se na novu adresu, ali Grad ne odustaje ni od Bežanije: Kakva sudbina čeka novobeogradski "Buvljak"?

10.03.2023

19:30

0

Sadašnja lokacija "Buvljaka" prodata je pre tri godine i ako se brzo ne iseli, to može da predstavlja potencijalni problem - rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić

Otvoreni tržni centar seli se na novu adresu, ali Grad ne odustaje ni od Bežanije: Kakva sudbina čeka novobeogradski "Buvljak"?
Buvljak - Copyright 24sedam/Lj. S.

Iako su gradski čelnici prvobitno najavili da će nova lokacija novobeogradskog "Buvljaka" biti na Bežanijskoj kosi, od toga se, barem privremeno odustalo, te će se izgleda otvoreni tržni centar iz Bloka 43 prvo preseliti na Miljakovac, pa tek onda, ukoliko se steknu uslovi, na Bežaniju.

Naime, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je pre par dana da je prvobitan plan da se "Buvljak" preseli na Bežanijsku kosu ostavljen po strani jer postoje "pravno-imovinski problemi s tim zemljištem", zbog čega je pitanje kada bi mogli da počnu radovi na toj lokaciji.

- Nije se odustalo od ove ideje, samo je trenutno po strani jer su tamo nerešeni imovinsko-pravni odnosi, što koči ceo projekat. Kada se reše problemi, tamo će biti organizovana prodaja prehrambene i neprehrambene robe, veliki parking, ugostiteljski objekti, razne hale. Sadašnja lokacija "Buvljaka" na Novom Beogradu prodata je pre tri godine i ako se brzo ne iseli, to može da predstavlja potencijalni problem. Vlasnik zemljišta mogao bi da podigne tužbu protiv Grada - objasnio je gradonačelnik.

24sedam/Lj. S.
 

Prvi čovek grada istakao je da je doneta odluka da se "Buvljak" preseli na Miljakovac, jer tamo već postoji odgovarajući prostor čiji je vlasnik Grad.

- Na Miljakovcu, gde je u planu izgradnja otvorenog tržnog centra, već se nalazila pijaca od 1984. do 1997. godine, a do 1999. je bila neka vrsta i buvlje pijace. Parcela pripada JKP "Beogradske pijace". Prebacivanjem "Buvljaka" sa Novog Beograda tako ovom prostoru vraćamo staru namenu, a Bežanija ostaje u planovima kada se steknu uslovi za to. Ovde ima sasvim dovoljno mesta za potrebe novog "Buvljaka", a radovi bi mogli brzo da se realizuju, kako bi se u septembru ona otvorila - rekao je Šapić.

Plato sa tezgama i kvantaška pijaca

Parcela na Bežanijskoj kosi, gde će se ipak graditi novi "Buvljak" kada se steknu uslovi za to, površine je 7,3 hektara.

Nalazi se u privrednoj zoni "Auto-put", između novobeogradske ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane ulice.

24sedam/Lj. S.
 

Prema prvobitnom planu, bilo je predviđeno da novi "Buvljak" ima plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale i administrativni i skladišni prostor, kao i parking.

Takođe, bilo je predviđeno da se na obodu parcele nalazi zaštitni zeleni pojas od listopadnih i zimzelenih vrsta drveća, šiblja i puzavica.

"Buvljak" radi već skoro 30 godina

Otvoreni tržni centar svoja vrata za posetioce otvorio je još 1994. godine, a krajem devedesetih na "Buvljaku" se snabdevalo oko 300.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, dok su pojedini čak u nabavku dolazili organizovano autobusima.

Najveći broj prodavaca zaposlenih u Bloku 43 trguje odećom i obućom, a na buvljaku postoje i radnje koje nude prehrambene proizvode, plastičnu galanteriju, auto-delove i opremu, tehničku robu, posuđe i ostalo pokućstvo.

24sedam/Lj. S.
 

Današnji izgled dobio je 2010. godine, kada je pijačni plato reorganizovan zbog izgradnje pristupne saobraćajnice Savskog mosta.

Parcela prodata za 20 miliona evra

Parcela u Bloku 43 na Novom Beogradu prodata je krajem 2019. godine kompaniji "Kopernikus", koja je ovo zemljište kupila za 20 miliona evra.

Novi vlasnik će na ovoj površini moći da izgradi novi objekat površine oko 65.000 kvadrata, a isprva je bilo reči da će graditi "Kopernikus tower", odnosno najviši soliter u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike