Gradonačelnik Šapić obišao radove na izgradnji podzemne garaže kod hale "Pinki": Rešavamo problem parkiranja u gradu

09.03.2023

13:27

0

Autor: L. Đ. T.

Prvi čovek grada najavio je izgradnju još tri podzemne garaže u prestonici

Gradonačelnik Šapić obišao radove na izgradnji podzemne garaže kod hale "Pinki": Rešavamo problem parkiranja u gradu
Izgradnja podzemne garaže kod Pinkija - Copyright L .Đ .T

Gadonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas radove na izgradnji podzemne garaže ispod platoa hale "Pinki" u Zemunu koja će imati 150 parking mesta.

Kako je rekao prvi čovek grada, garaža će se prostirati na više od pet hiljada kvadratnih metara, a radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine.

L .Đ .T
Aleksandar Šapić i Andrija Čupković

- Parkiranje postaje jedan od najozbiljnijih problema u skoro svim evropskim i svetskim metropolama. Grad Beograd nije puno radio na tome u poslednjih nekoliko decenija i sada smo došli u situaciju kada zaista imamo ozbiljan problem parkiranja jer čak ni infrastruktura sama po sebi ne daje mnogo prostora, a izgradnja novih iziskuje zatvaranje velikog prostora i zaustavljanje javnog saobraćaja. Sve to ne znači da ne treba da se uhvatimo ukoštac s ovim problemom - rekao je Šapić.

Gradonačelnik je istakao da se trenutno radi na pribavljanju novih lokacija za buduće garaže, kojih će biti više od deset, te da se s predstavnicima Vlade Srbije razgovara u vezi sa modelom finansiranja.

Izrazio je očekivanje da će za nekoliko meseci Grad moći da izađe sa konkretnim planom, kako bi se strateški i dugoročno rešilo pitanje nedostajućih mesta za parkiranje.

- Nismo u lakoj situaciji, ali to ne znači da ne treba da se uhvatimo u koštac sa problemom parkiranja u Beogradu - rekao je gradonačelnik.

Najavio je i da će grad početi sa izgradnjom još jedne podzemne garaže, u Skerlićevoj ulici.

L .Đ .T
 

- Imaće 368 parking mesta. U toku ove godine očekujemo da ćemo dobiti lokacijske uslove i da onda može da se krene u projekat za dobijanje građevinske dozvole. Ako sve bude u redu do kraja ove godine mi očekujemo da ćemo sa završetkom ove garaže kod "Pinkija" početi da gradimo novu garažu u Skrelićevoj - rekao je Šapić.

Istakao je i da u narednih sedam dana počinju radovi na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici koju će grad raditi sa kineskim partnerima.

- Kapacitet ove garaže je 284 parking-mesta. U pripremnoj fazi je i garaža u Ulici Sonje Marinković u Zemunu, koja bi trebalo da ima oko 300 mesta - najavio je prvi čovek Beograda.

Šapić je podsetio i da je Skupština Grada Beograda prošle godine donela važnu odluku koja se tiče izgradnje i funkcionisanja privatnih garaža. Pre te odluke bilo je nužno da se sklopi ugovor sa "Parking servisom" jer je parkiranje bilo tretirano kao komunalna delatnost, a cene su takođe bile definisane gradskim odlukama.

Nakon ove odluke privatnicima je dozvoljeno ne samo da naprave garažu i parking-prostor već i da mogu parkiranje da naplaćuju po tržišnim cenama, naveo je gradonačelnik.

- Parkiranje smo, dakle, iz komunalne prebacili u komercijalnu delatnost. Zbog toga pozivam ljude da razmisle o ulaganju u ovu oblast jer će potražnja biti sve veća. Verujem da će to biti dobro i za one koji investiraju i za Grad Beograd, koji će dobiti dodatan broj parking-mesta - istakao je gradonačelnik Šapić.

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković rekao je da radovi na izgradnji podzemne garaže ispod platoa hale "Pinki" idu prema utvrđenoj dinamici.

- Krajem juna očekujemo završetak iskopa, a od septembra su predviđeni završni radovi, koji će trajati naredna tri meseca - istakao je Čupković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike