Slobodno parking-mesto u Beogradu postalo misaona imenica: Hoće li podzemne garaže rešiti problem parkiranja u prestonici?

09.03.2023

19:30

0

Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je da se trenutno radi na pribavljanju novih lokacija za buduće garaže

Slobodno parking-mesto u Beogradu postalo misaona imenica: Hoće li podzemne garaže rešiti problem parkiranja u prestonici?
Ilustracija - Copyright Pixabay/Tama66

Pronaći slobodno parking-mesto u Beogradu postalo je "misaona imenica", ne samo u centru prestonice, već u svim delovima grada, te će gradski čelnici pokušati da reše ovaj problem izgradnjom podzemnih garaža.

Sredinom avgusta prošle godine počela je izgradnja podzemne garaže ispod platoa hale "Pinki" u Zemunu, a prema rečima gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

L .Đ .T
Radovi na izgradnji garaže kod "Pinkija"

- Parkiranje postaje jedan od najozbiljnijih problema u skoro svim evropskim i svetskim metropolama. Grad Beograd nije puno radio na tome u poslednjih nekoliko decenija i sada smo došli u situaciju kada zaista imamo ozbiljan problem parkiranja, jer čak ni infrastruktura sama po sebi ne daje mnogo prostora, a izgradnja novih iziskuje zatvaranje velikog prostora i zaustavljanje javnog saobraćaja. Nismo u lakoj situaciji, ali to ne znači da ne treba da se uhvatimo ukoštac sa problemom parkiranja u Beogradu - rekao je Šapić pirlikom obilaska radova na izgradnji podzemne garaže kod "Pinkija".

JKP "Parking servis"
Budući izgled platoa iznad podzemne garaže

Garaža će se prostirati na 5.186 metara kvadratnih, imaće jedan nivo, 150 parking-mesta i dva elektropunjača. 

Prema prvobitnim najavama, ulaz u garažu će biti iz ulice Gradski park, a izlaz u Nemanjinoj, odnosno u delu između Sportskog centra i zgrade Poljoprivrednog fakulteta.

Najavljena izgradnja još tri garaže

Gradonačelnik Aleksandar Šapić istakao je da će u narednih sedam dana početi i radovi na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici, pored Narodne skupštine, koju će Grad raditi sa kineskim partnerima.

- Kapacitet ove garaže biće 284 parking-mesta. U pripremnoj fazi je i garaža u Ulici Sonje Marinković u Zemunu, koja bi trebalo da ima oko 300 mesta - najavio je prvi čovek Beograda.

L .Đ .T
Aleksandar Šapić

Takođe, najavljena je i izgradnja podzemne garaže u Skerlićevoj ulici, pored Hrama Svetog Save.

- Imaće 368 parking-mesta. U toku ove godine očekujemo da ćemo dobiti lokacijske uslove i da onda može da se krene u projekat za dobijanje građevinske dozvole. Ako sve bude u redu do kraja ove godine, očekujemo da ćemo sa završetkom ove garaže kod "Pinkija" početi da gradimo novu garažu u Skerlićevoj - rekao je Šapić.

Gradonačelnik je rekao da se trenutno radi na pribavljanju novih lokacija za buduće garaže, kojih će biti više od deset, te da se sa predstavnicima Vlade Srbije razgovara o modelu finansiranja.

Izrazio je očekivanje da će za nekoliko meseci Grad moći da izađe sa konkretnim planom, kako bi se strateški i dugoročno rešilo pitanje nedostajućih mesta za parkiranje.

Pixabay/Michael Gaida
Ilustracija

Privatnici mogu da grade garaže

Šapić je podsetio i da je Skupština Grada Beograda prošle godine donela važnu odluku koja se tiče izgradnje i funkcionisanja privatnih garaža. Pre usvajanja te odluke bilo je nužno da privatnik sklopi ugovor sa JKP "Parking servis", jer je parkiranje bilo tretirano kao komunalna delatnost, a cene su takođe bile definisane gradskim odlukama.

Nakon donošenja ove odluke privatnicima je dozvoljeno ne samo da naprave garažu i parking-prostor već i da mogu parkiranje da naplaćuju po tržišnim cenama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike