Šoping centar pod "otvorenim nebom": Buvljak kao porodični izlazak vikendom i mesto koje čuva uspomene (FOTO)

01.12.2021

08:20

0

Riznica svega i svačega ušuškana je između modernih, futurističkih građevina i socijalističkih stambenih zgrada

Šoping centar pod "otvorenim nebom": Buvljak kao porodični izlazak vikendom i mesto koje čuva uspomene (FOTO)
Buvljak Befunky - Copyright 24sedam/Lj. S.

Prva stvar koja velikom broju građana padne na pamet kada se u priči pomene Blok 43 je otvoreni tržni centar iliti buvljak, mesto koje je svaki Beograđanin barem jednom u svom životu posetio.

Riznica svega i svačega ušuškana je između modernih, futurističkih građevina i socijalističkih stambenih zgrada, a okružena je svakodnevnom bukom gradskog saobraćaja i (ne)slučajnih prolaznika i njenih prodavaca.

Ulaskom na buvlju pijacu reportere 24sedam dočekali su uzvici prodavaca sa svih strana - "izvolite", "priđite", "šta vas zanima", "kako mogu da vam pomognem"... Pored pomalo glasnih trgovaca, odmah smo naišli na košnicu stvari - šta god da vam padne na pamet.

24sedam/Lj. S.
 

Odmah na početku buvljaka nalaze se stvari za kupatilo, od slavine i ormarića, preko umivaonika, tuševa, do lavaboa i kupatilskih slavina. Međutim, cena ovih proizvoda je poprilično slična kao i u nekim drugim radnjama specijalizovanim za kupatila - od 5.000 pa naviše. 

Nakon toga, građani kroče u drugi deo "košnice", gde mogu pazariti razne sitnice, poput delova i tapiserije za automobile, ručno pravljenih drvenih stolica i korpi od trske, metli za đubre, đubrovnika, noževa, ali tu mogu i popraviti svoj mobilni telefon.

Kada se prođe taj deo, građani zalaze u odeljak gde mogu probati i kupiti odeću i obuću. Izložene su sve veličine zimskih muških i ženskih jakni, debelih pantalona, kao i veliki izbor čarapa, od nazuvica, do dokolenica. Cene zimskih jakna se kreću od 5.000 do 8.000 dinara, dok se pantalone i farmerke mogu pazariti za 2.500 dinara do 3.000. Naravno, postoje i skuplje, ali i jeftinije.

Kada je reč o čarapama, na nekim tezgama i dalje postoji ponuda tri para za 200 dinara, dok deblje, pamučne trenerke koštaju 1.400 dinara, a od brušenog pamuka 1.600. 

Pored pantalona i trenerki, građani na buvljoj pijaci mogu kupiti i majice, podkošulje, košulje, gornje delove trenerki, prsluke, kao i donji veš. Takođe, zainteresovani mogu pazariti i obuću - patike, cipele, čizme, papuče, japanke. Cene variraju bilo da je reč o materijalu od kože, prevrnute kože ili je 'pak u pitanju veštački materijal.

Nakon dela sa odećom i obućom, reporteri 24sedam naišli su na velike tezge sa kućnom rasvetom, gde se može pronaći veliki izbor sijalica i lampi, a iz svog džepa za ove stvari potrebno je izdvojiti oko 1.500 do 2.000 za lampe, dok sijalice koštaju od 150 dinara, pa naviše.

Takođe, nije moguće promašiti ni deo sa namirnicama, koje trgovci nabavljaju po znatno povoljnijim cenama u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini ili Vojvodini i preprodaju ih "pod otvorenim nebom" u Bloku 43. Tu građani mogu naći proizvode poput tunjevine, kafe, plazme, čokolade, žvake, bombone, cedevitu, nutelu, razne vrste keksa...

Tradicija koja traje 

24sedam/Lj. S.
 

Prema rečima jedne Beograđanke, Tanje S, buvljak je od njenog ranog detinjstva predstavlja najraznovrsnije šoping mesto u celoj prestonici. 

- Tu smo odlazili porodično, tata je obilazio prve redove gde se nalazi sve za kuću, bela tehnika i stvari za automobile, a majka i ja smo išle u deo sa garderobom i, naravno, neizostavnim tezgama sa hranom. Nijedan odlazak na buvljak nije mogao da prođe bez kesten pirea koji se samo tamo mogao naći i čuvenih bombona na kilogram po veoma povoljnim cenama. Nastavili smo tradiciju odlaska na buvljak i dan-danas, nakon čak 20 godina - kaže ona za 24sedam.

Nova lokacija - Bežanijska kosa 

Otvoreni tržni centar prodat je pre dve godine, a njegova nova lokacija najverovatnije će biti na Bežanijskoj kosi.  

- Parcela na kojoj je OTC je prodata, a rok je bio da se od trenutka prodaje, Otvoreni tržni centar se seli za najkasnije dve i po godine. Taj novi objekat OTC zadovoljiće sve potrebe, imaće veliki parking, a u planu je uvođenje novih saobraćajnih rešenja, da lokacija bude dobro povezana sa tri strane. Biće uvedena i nova autobuska stajališta i linije - rekao je tada Stojčić.

Parcela u Bloku 43 prodata je sredinom prošle godine kompaniji "Kopernikus", a novi vlasnik će na ovoj površini moći da izgradi novi objekat ukupne površine oko 65.000 kvadrata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike