Izmeštanje na Bežanijsku kosu "palo u vodu": Beogradski "Buvljak" dobija novu lokaciju!

27.02.2023

07:45

0

Otvoreni tržni centar svoja vrata za posetioce otvorio je još 1994. godine

Izmeštanje na Bežanijsku kosu "palo u vodu": Beogradski "Buvljak" dobija novu lokaciju!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je u javnosti već duže vreme najavljivano da će Otvoreni tržni centar, poznatiji kao "Buvljak", biti premešten na Bežanijsku kosu, tačnije kod Kvantaške pijace, to se neće dogoditi jer je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otkrio njegovu novu lokaciju.

Ovu informaciju saopštio je gradonačelnik govoreći o tome da će se srpska prestonica u narednih pet godina promeniti više nego u prethodnih 25. 

Govoreći o izmeštanju "Buvljaka", on je istakao da se on neće izmestiti kod Kvantaške pijace, već da se sprema nova lokacija i to na - Miljakovcu. 

24sedam/Lj. S.
 

Podsetimo, prvobitna informacija bila je da će se "Buvljak" izmestiti u privrednu zonu "Auto-put" na Novom Beogradu. 

- Nova lokacija ima oko 7,3 hektara i u funkcionalnom smislu biće mnogo povoljnija u odnosu na današnju. U okviru parcele biće i parking-prostor i svi neophodni komunalni objekti, kao i trafostanica koja neće služiti samo za potrebe OTC već i za neke delove opština Zemun i Novi Beograd – najavio je prošle godine glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

24sedam/Lj. S.
 

Prema prvobitnom planu, bilo je predviđeno da novi buvljak ima plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale i administrativni i skladišni prostor, kao i parking.

Takođe, bilo je predviđeno da se na obodu parcele nalazi zaštitni zeleni pojas od listopadnih i zimzelenih vrsta drveća, šiblja i puzavica.

"Buvljak" otvoren 1994. godine 

24sedam/Lj. S.
 

Otvoreni tržni centar svoja vrata za posetioce otvorio je još 1994. godine, a krajem devedesetih na "Buvljaku" se snabdevalo oko 300.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, dok su pojedini čak u nabavku dolazili organizovano autobusima.

Najveći broj prodavaca zaposlenih u Bloku 43 trguje odećom i obućom, a na buvljaku postoje i radnje koje nude prehrambene proizvode, plastičnu galanteriju, auto-delove i opremu, tehničku robu, posuđe i ostalo pokućstvo.

Današnji izgled dobio je 2010. godine, kada je pijačni plato reorganizovan zbog izgradnje pristupne saobraćajnice Savskog mosta.

"Kopernikus" novi vlasnik

Parcela u Bloku 43 na Novom Beogradu prodata je krajem 2019. godine kompaniji "Kopernikus", koja je ovo zemljište kupila za 2,36 milijardi dinara.

Novi vlasnik će na ovoj površini moći da izgradi novi objekat površine oko 65.000 kvadrata, a isprva je bilo reči da će graditi "Kopernikus tower", odnosno najviši soliter u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike