Selidba na drugu adresu tek sledeće godine? Pogledajte gde će biti premešten novobeogradski buvljak i kako će izgledati (FOTO)

05.10.2022

06:20

0

Nova lokacija ima oko 7,3 hektara i u funkcionalnom smislu biće mnogo povoljnija u odnosu na današnju - kazao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić

Selidba na drugu adresu tek sledeće godine? Pogledajte gde će biti premešten novobeogradski buvljak i kako će izgledati (FOTO)
collage - Copyright 24sedam

Otvoreni tržni centar, poznatiji kao buvljak, iz Bloka 43 mogao bi tek sledeće godine da bude preseljen na drugu novobeogradsku adresu - u blizini Kvantaške pijace. 

Na nedavno održanoj sednici Skupštine grada Beograda izmenjen je i dopunjen Plan detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put" na Novom Beogradu, u Zemunu i Surčinu za blok između ulica Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice.

Kako je objasnio glavni gradski urbanista Marko Stojčić, reč je o novoj lokaciji predviđenoj za novi otvoreni tržni centar.

Beoinfo
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić

- Nova lokacija ima oko 7,3 hektara i u funkcionalnom smislu biće mnogo povoljnija u odnosu na današnju. U okviru parcele biće i parking-prostor i svi neophodni komunalni objekti, kao i trafostanica koja neće služiti samo za potrebe OTC već i za neke delove opština Zemun i Novi Beograd – istakao je Stojčić.

Izrazio je očekivanje da će nakon projektovanja, koje je povereno "Gradskim pijacama", nov objekat biti završen naredne godine.

Kako će izgledati novi buvljak? 

24sedam/Katarina Mihajlović
Nova lokacija za budući buvljak

Kako piše u predlogu dopuna PDR-a, novi buvljak će imati plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale i administrativni i skladišni prostor, kao i parking.

Dozvoljeni sadržaji u okviru objekta su javne službe, supermarket, ugostiteljstvo, rekreacija, uslužne delatnosti poput auto-perionica i slično.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Planom su definisane dve građevinske parcele od oko 73.000 kvadratnih metara i svaka od njih mora imati pristup na javnu saobraćajnu površinu direktno ili indirektno preko pristupne saobraćajnice. 

Na obodu parcele biće i zaštitni zeleni pojas od listopadnih i zimzelenih vrsta drveća, šiblja i puzavica, koji će otvoreni tržni centar vizuelno izolovati od susednih parcela. Duž glavnih pešačkih staza planirani su drvoredi ili travnate površine sa uličnim mobilijarom, gde će kupci, naročito u letnjim mesecima, moći da predahnu.

Selidba posle skoro tri decenije 

24sedam/Lj. S.
 

Ako sledeće godine buvljak iz Bloka 43 bude premešten na Bežanijsku kosu, biće to posle 29 godina od njegovog otvaranja 1994. 

Krajem devedesetih godina u Otvorenom tržnom centru vikendom se snabdevalo oko 300.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, a pojedini su čak u nabavku dolazili organizovano autobusima, podatak je objavljen na sajtu JKP "Gradske pijace".

24sedam/Lj. S.
 

Najveći broj prodavaca zaposlenih u Bloku 43 trguje odećom i obućom, a na buvljaku postoje i radnje koje nude prehrambene proizvode, plastičnu galanteriju, auto-delove i opremu, tehničku robu, posuđe i ostalo pokućstvo.

24sedam/Lj. S.
 

Današnji izgled dobio je 2010. godine, kada je pijačni plato reorganizovan zbog izgradnje pristupne saobraćajnice Savskog mosta.

"Kopernikus" novi vlasnik

Parcela u Bloku 43 na Novom Beogradu prodata je krajem 2019. godine kompaniji "Kopernikus", koja je ovo zemljište kupila za 2,36 milijardi dinara.

Novi vlasnik će na ovoj površini moći da izgradi novi objekat površine oko 65.000 kvadrata, a isprva je bilo reči da će graditi "Kopernikus tower", odnosno najviši soliter u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike