Stanari Bloka 70 na ovo čekaju više od pola veka: Radovi na šetalištu "Lazaro Kardenas" teku predviđenom dinamikom - novo ruho do kraja maja

17.02.2023

18:45

0

Prva faza radova u Bloku 70 počela je u novembru 2022. godine, a zbog kompleksnosti posla uređenje će se odvijati u tri faze ukupno

Stanari Bloka 70 na ovo čekaju više od pola veka: Radovi na šetalištu "Lazaro Kardenas" teku predviđenom dinamikom - novo ruho do kraja maja
Šetalište "Lazaro Kardenas" - Copyright JKP "Zelenilo Beograd"

Radovi na popularnom novobeogradskom šetalištu "Lazaro Kardenas" koje se prostire kroz blokove 44, 45 i 70 teku predviđenom dinamikom, a prema aktuelnim planovima neimari će posao u okviru prve faze radova koja se trenutno izvodi u Bloku 70 završiti do kraja maja.

Naime, na šetalištu dužine oko četiri i po kilometara, koje nije obnavljano više od 50 godina, radovi na rekonstrukciji započeti su u junu 2019, a do sada su završeni kompletni radovi u Bloku 44 i Bloku 45, te je neimarima ostalo da još završe posao u Bloku 70.

Prva faza radova u Bloku 70 počela je u novembru 2022. godine, a zbog kompleksnosti posla uređenje će se odvijati ukupno u tri faze.

JKP "Zelenilo Beograd"
 

- Radovi na sanaciji šetališta "Lazaro Kardenas" u Bloku 70 su zapravo nastavak izvedenih radova u Bloku 45 i u Bloku 44. Radovi će obuhvatiti prostor između Gandijeve i Omladinskih brigada, sa krakom prema izlazu na Savsko šetalište na ukupnoj površini od 74.800 m². Čvrsti zastori, staze i platoi na šetalištu će biti potpuno obnovljeni - kažu za 24sedam iz JKP "Zelenilo Beograd".

Ističu da se trenutno izvode radovi koji prethode asfaltiranju staza, kao i radovi na humuziranju zemljišta.

- U narednim danima započeće radovi na ugradnji zalivnog sistema, kao i ugradnju betonskih nosača za klupe. Prva faza, gde su u toku radovi, podrazumeva prostor od Gandijeve sa platoom centra Mesne zajednice i obuhvata površinu od 25.800 m² - navode iz "Zelenila" za 24sedam.

Na delu slobodne površine, uz šetalište prema Bloku 44 i Gandijeve projektovano je veće dečje igralište sa devet dečjih rekvizita, prema zahtevima korisnika.

JKP "Zelenilo Beograd"
 

Između glavnih šetnih staza, projektovane su pešačke staze sa proširenjima ili platoima za miran odmor stanovnika bloka na kojem će biti postavljeno četiri šah stola sa klupama. Pešačke površine biće urađene u kombinaciji asfalta i kamena različite teksture, boje i obrade.

Projektom ozelenjavanja predviđena je sadnja 64 nova stabla, na mestima na kojima prostorne mogućnosti i postojeće instalacije dozvoljavaju. Za sva zasađena stabla, terene, kao i travne površine oko centralnog platoa u okviru šetališta (ukupno 2.000 m²) biće postavljen automatski sistem za zalivanje.

Šta je do sada urađeno?

U prvoj fazi radova koja je započeta u junu 2019. saniran je deo šetališta od centra Bloka 45 do reke Save ukupne površine od 30.190 metara kvadratnih. Asfalt koji je dotrajao, a gde je to bilo moguće, zamenjen je zelenim površinama.

JKP Zelenilo-Beograd
 

Urađena je nova pešačka staza, psotavljene su sprave za rekreaciju, a proširenja uz šetalište postala su sportski tereni i dečja igrališta. 

Igrađeno je šest dečjih igrališta, kao i saobraćajni poligon na kojem deca mogu da uče saobraćajne propise.

Napravljeno je šest sportskih terena i to - teren za basket, mali fudbal, odbojku, teniski teren, deo za stoni tenis sa dva stola, kao i teren za boćanje.

JKP “Zelenilo-Beograd
 

Susedni Blok 44 novo ruho dobio je tokom prošle godine. Uređen je potez od Nehruove do Gandijeve ulice, na ukupnoj površini od 33.416 kvadratnih metara.

Cilj uređenja ovog šetališta je formiranje funkcionalne javne zelene površine, sa veoma značajnom ulogom ambijenta za boravak na otvorenom za ceo stambeni blok, kako u pogledu kretanja, zadržavanja i mirnog odmora, tako i u pogledu povezivanja različitih frekventnih pravaca kretanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike