Komšije lagane kao list na vetru - proširuju terase u dvorišta gde sade cveće: Da li je dozvoljeno "prisvajanje" javnih zelenih površina?

10.02.2023

18:30

0

Ovakvi primeri mogu se videti na gotovo svim opštinama u srpskoj prestonici

Komšije lagane kao list na vetru - proširuju terase u dvorišta gde sade cveće: Da li je dozvoljeno "prisvajanje" javnih zelenih površina?
Ograđivanje javne površine - Copyright Printscreen/Facebook/Blok 45 INFO

Na kojoj god opštini da živite, naročito u delovima gde se nalaze zgrade, sigurno ste videli ograđene javne zelene površine od kojih su stanari koji žive u prizemlju na svoju ruku napravili sopstvene terase. Međutim, da li je to zakonom dozvoljeno i kakve kazne komšije mogu dobiti?

Ograđene javne površine, gde komšije suše svoj veš, leti sede i piju kafu ili ručaju, gde su stanari jednostavno na svoju ruku sebi napravili dvorište, iako žive u stambenoj zajednici, mogu se videti na Voždovcu, Karaburmi, Novom Beogradu, u Borči... 

Na društvenoj mreži Instagram jedna Novobeograđanka se požalila na komšije iz prizemlja koje su svoju terasu proširile u dvorište.

Printscreen/Facebook/Blok 45 INFO
 

- Da li ste nekada imali problem sa komšijama iz prizemlja koje proširuju svoje terase u dvorište, pa onda od terase produže još dva metra zelenu ogradu, pa ispred ograde zasade baštu, zatim u pesku, gde su klackalica i ljuljaška, zasade suncokret i/ili bašticu?! Koji odnos imate prema tome i kako se borite sa takvim ponašanjem? - pita se ona. 

Novobeograđanka kaže da je u pitanju Nehruova ulica, kao i da nikada u životu nije videla ovakvu vrstu bahaćenja. 

- Leti ovo izgleda kao nečija okućnica, a o dodatim kvadratima da ne govorim - napisala je ona. 

Jedan poziv rešava sve

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Profesionalni upravnik Stanimir Spasić

Reporteri 24sedam istražili su da li je ovako nešto zakonom dozvoljeno i kolike bi kazne bile za komšije koje ograde javnu površinu.

Prema rečima profesionalnog upravnika Stanimira Spasića, rešavanje ovog problema rešava se jednim pozivom Komunalne inspekcije. 

- Po prijavi Komunalna inspekcija izlazi na teren i odgovornom licu nalaže da ukloni objekat, pri čemu taj stanar dobija novčanu kaznu - rekao je Spasić za 24sedam.

24sedam/Nenad Vujanović
 

On je istakao da bespravne objekte mogu prijaviti i ekipe JKP "Zelenilo Beograd", ukoliko se nalaze na javnoj površini koja spada pod njihovu nadležnost. 

Na pitanje da li stanari imaju pravo da ograde javnu zelenu površinu, Spasić napominje da nemaju, osim ukoliko ona ne pripada zemljištu stambenog objekta u kojem žive.

- Ukoliko zelena površina pripada zgradi, za ograđivanje zemljišta stanar mora da sakupi pristanak dve trećine komšija za tako nešto - naveo je naš sagovornik. 

Takođe, Spasić je naveo jedan primer s kojim se on susreo u zgradi u kojoj je upravnik.

- Stanari su na svoju ruku, bez pitanja, ogradili javnu površinu postavivši 90 metara ograde oko zgrade, zbog čega su dobili kaznu od 400.000 dinara. Napravili su haos, zbog čega i ja moram da platim kaznu od 50.000 dinara - rekao je profesionalni upravnik.

Šta kaže zakon - da li je dozvoljeno ograđivanje javne površine?

U Odluci o komunalnom redu piše da se površine oko zgrada i njihove ograde moraju držati u urednom stanju, a o tome su dužni da se staraju vlasnici, odnosno korisnici stambenog objekta. 

Pod ovim se ne misli samo na uklanjanje opalog lišća, već su komšije u obavezi da obavljaju čitav niz poslova - od popravke i zamene oštećenih delova ograde, redovnog čišćenja površine oko zgrade, košenja trave, orezivanja žive ograde i drugog rastinja, uklanjanja korova do održavanja betonske površine, trotoara, prilaznih staza i stepeništa, internih saobraćajnica, protivpožarnih staza, uklanjanja građevinskog i drugog otpada, kao i preduzimanja drugih radova kako bi prostor oko zgrade bio u urednom stanju.

Površina javne namene, kako piše u ovoj odluci, jeste prostor utvrđen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina i to:

  • javne saobraćajne površine: kolovozi, trotoari, razdelne i zaštitne trake i pojasevi, pešačke i biciklističke staze, pešačka ostrva, trgovi, nadvožnjaci, podvožnjaci, mostovi i dr.
  • javne zelene površine: parkovi, spomen parkovi, zelene površine na skverovima, trgovima, pjacetama, zelene površine duž i u okviru puta (razdelne i zaštitne trake i pojasevi), travnjaci, drvoredi i drugi zasadi, zelene površine duž obala reka i drugih vodenih površina, zelene površine pored i oko stambenih i poslovnih zgrada, u okviru i između blokova stambenih i poslovnih zgrada, pošumljeni tereni, rekreacione površine i dr.
  • površina oko objekta javne namene (prosvetnih, kulturnih, naučnih, zdravstvenih, socijalnih ustanova i organizacija, kao i drugih objekata za čiju izgradnju se može utvrditi javni interes u skladu sa zakonom),
  • neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina.

Kazne paprene

Kada je reč o kaznama, u ovoj odluci piše da će novčanom kaznom od 150.000 dinara biti kažnjeno pravno lice ako spoljne delove zgrade i površine u javnom korišćenju ne drži u urednom stanju.

Takođe, novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako tendu oslanja na površinu javne namene, ili površinu u javnom korišćenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike