Čuveno šetalište "Lazaro Kardenas" posle 50 godina u punom sjaju: Nove klupe, sprave za vežbanje i dečja igrališta

11.11.2020

12:53 >> 12:57

0

Akcenat ovom delu šetališta daće žardinjere promenljive visine do 45cm, čiji će zidovi na nekim delovima biti predviđeni i za sedenje - rekli su za 24sed

Čuveno šetalište "Lazaro Kardenas" posle 50 godina u punom sjaju: Nove klupe, sprave za vežbanje i dečja igrališta
Copyright JKP "Zelenilo-Beograd"

Nekadašnje popularno šetalište “Lazaro Kardenas”, koje povezuje novobeogradske blokove 44, 45 i 70 i koji se sastoji od oko 4,5 kilometara staza, sportskih terena i igrališta, posle 50 godina dobiće novi sjaj.

Projekat kompletne rekonstrukcije šetališta, koje se prostire na 13 hektara, podeljen je u tri faze. Prva “ruka” radova, koja je obuhvatila obnovu pet hektara – od centra bloka 45 do reke Save, započeta u junu 2019, a završena je početkom marta 2020.

Druga faza je trenutno u toku, a u planu je sanacija dva hektara šetališta u bloku 44, čiji se završetak očekuje do 2021. godine.

Kako kažu za 24sedam iz JKP “Zelenilo Beograd”, u drugoj fazi radova će pored dela šetališta biti sanirana i dečja igrališta.

– Akcenat ovom delu šetališta daće žardinjere promenljive visine do 45cm, čiji će zidovi na nekim delovima biti predviđeni i za sedenje, a planirana je i sadnja perena različitih karakteristika, boja i vremena cvetanja. Takođe, biće formirane dve zelene površine u obliku talasa, a predviđeno je i postavljanje klupa za sedenje i ležanje koje će pratiti krivine ovih talasa – kažu za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

Printscreen/GoogleMaps

U zoni šetališta gde se nalaze vrtići i osnovna škola biće postavljena po dve sprave za vežbanje i igru za mlađu i stariju decu, dok će za najstarije sugrađane biće izgrađen teren za boćanje.

Od mobilijara u zoni ovog dela šetališta biće postavljeno 35 novih klupa i 19 kanti za đubre, a vegetacija će biti obnovljena sadnjom 51 novog stabla dekorativnog drveća i više od 1.100 komada ukrasnih perena.

Uređenje preostalih šest hektara, duž bloka 70, planirano je trećom fazom, čiji se završetak najavljuje za 2022. godinu.

Vrednost rekonstrukcije ovog novobeogradskog šetališta je oko 312 miliona dinara, a izvođač radova je JKP “Zelenilo Beograd”.

Prostor uz šetalište upotpunili novi sadržaji

U toku prve faze radova za najmlađe sugrađane izgrađeno je igralište-saobraćajni poligon na kome mogu da uče o pravilima kretanja u saobraćaju, uz pomoć horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije. U blizini ovog poligona postavljen je savremeni rekvizit za igru- zip lajn, a uz šetalište su izgrađeni i sportski tereni za košarku, mali fubal, odbojku, tenis i stoni tenis.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike