Gradske oaze zalivaju i dva puta dnevno, a trava opet suva: "Zelenilo" brine o 47 hektara, ali do nekih travnjaka zalivni sistemi ne dosežu

02.08.2022

05:56

0

Površine "Zelenila" koje se zalivaju u zbiru iznose 474.487,74 metara kvadratnih, ističu iz ovog preduzeća

Gradske oaze zalivaju i dva puta dnevno, a trava opet suva: "Zelenilo" brine o 47 hektara, ali do nekih travnjaka zalivni sistemi ne dosežu
24sedam/Katarina Mihajlović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Tropski talas i period suše koji su na snazi u srpskoj prestonici predstavljaju naporan i težak posao za radnike JKP "Zelenilo - Beograd" koji su zaduženi za održavanje beogradskih parkova. 

Veliki broj parkova i skverova u Beogradu zaliva se uz pomoć prskalica, ali postoje neki delovi zelenih površina do kojih automatski sistem ne dostiže, pa je tako u pojedinim oazama, kao što je Tašmajdanski park, zapažena osušena, žuta trava, koja je "sagorela" usled nedostatka vode.

Pored automatskih prskalica, za brojne gradske zelene površine, poput uličnih travnjaka, rekreativnih kompleksa i zelenih stambenih naselja zaduženi su isključivo radnici "Zelenila"

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Kako su za 24sedam objasnili iz ovog preduzeća, ukupna površina travnjaka u gradu o kojoj brigu vodi "Zelenilo" prostire se na 2.000 hektara na teritoriji 10 gradskih opština!

- Površine "Zelenila" koje se zalivaju u zbiru iznose 474.487,74 metara kvadratnih, u šta se ubrajaju travnjaci, perene, cveće, šiblje, žive ograde, čemu treba dodati još i zalivanje po komadu 10.862 saksija i žardinjera, kao i 808 drvorednih sadnica - kažu oni. 

Pored automatskog zalivnog sistema, radnici "Zelenila" i ručno zalivaju zelene površine koristeći hidrantsku mrežu i cisterne.

Na pitanje kada se uključuje, a kada isključuje zalivni sistem, naši sagovornici kažu da to zavisi od vremenskih uslova i potrebom biljaka za vlagom. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Najčešće se uključuju u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Na lokacijama koje imaju instaliran automatski zalivni sistem postavljaju se senzori za kišu koji u slučaju padavina automatski isključuju automatski zalivni sistem - navode oni. 

U "Zelenilu" napominju da se adekvatnim projektovanjem i stručno instaliranim zalivnim sistemom postiže racionalna potrošnja vode.

Takođe, primena automaskih zalivnih sistema treba da obezbedi da u svakom trenutku biljke i travnjaci dobijaju potrebnu količinu vode. 

Kada je reč o kaznama i da li sugrađani mogu da snosne novčane posledice ukoliko ugrožavanju zelene površine u Beogradu, u "Zelenilu" kažu da se sve prijave za uništavanje i oštećenje javnih zelenih površina prosleđuju nadležnim institucijama.

Ko održava šetalište 25. maj? 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pitanje ko vodi računa o poznatom šetalištu 25. maj, u "Zelenilu" ističu da je u njihovoj nadležnosti samo šetna staza i zelene površine uz stazu.

- Na šetnoj stazi koja se nalazi u Programu održavanja "Zelenila" nalaze se betonske đubrijere koje se prazne redovno u skladu sa dinamikom predviđenom za treću kategoriju javnih zelenih površina. Dakle, čistoća se obavlja svakog radnog dana u nedelji, kao što je propisano usvojenom dinamikom radova, ali ukoliko kapaciteti dozvoljavaju čistoća se obavlja i u danima vikenda - navode naši sagovornici. 

Oni napominju da površina oko samog sportskog rekreativnog centra "25. maj – Milan Gale Muškatirović" nije u Programu redovnog održavanja ovog Preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike