"Kada sam došao kući imao sam šta da vidim, voda je šikljala na sve strane": Marku iz Borče naprsla cev napravila haos - šta raditi tada?

09.02.2023

07:20

0

Pravilnim održavanjem vodovodnih instalacija u toku zime smanjuje se mogućnost nastanka štete, a time i nepotrebnih izdataka - kažu iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"

"Kada sam došao kući imao sam šta da vidim, voda je šikljala na sve strane": Marku iz Borče naprsla cev napravila haos - šta raditi tada?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Mraz i temperature ispod nule već nekoliko dana "caruju" Beogradom, a u narednom periodu stanovnike prestonice očekuje slično vreme, što može prouzokovati određene probleme u stanovima i kućama, poput pucanja vodovodnih cevi.

U prethodnih nekoliko godina ova pojava nije bila retkost, pogotovo u kućama, a ni ove zime nije ništa drugačije. 

Kako je za 24sedam ispričao Marko Nikolić iz Borče, njemu se dogodila baš ovakva situacija.

Pixabay
 

- Kada sam sinoć došao kući, čuo sam neko šuštanje u zidanoj česmi koja se nalazi u dvorištu. Kada sam prišao, imao sam šta da vidim, voda se slivala sa zadnje strane česme, iako nije bila puštena. Odmah sam otvorio šaht koji se nalazi pored česme, a u kojem se nalaze ventili i vodomer, i video sam da se delimično napunio vodom - ističe naš sagovornik.

On navodi da je nakon provere šahta shvatio da je definitivno pukla cev unutar zidane česme i da nema šta drugo da uradi sem da zatvori ventil.

- Nisam još uvek stigao da zovem vodovodžiju, ali definitivno ću morati to da uradim. Pretpostavljam da je cev pukla zbog niskih temperatura. Verovatno me očekuje i pozamašni izdatak iz novčanika kako bih sanirao štetu - ispričao je Marko za 24sedam.

Profimedia
 

Kako obezbediti cevi?

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" u poslednjih nekoliko zima beležilo je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha.

Uglavnom je dolazilo do pucanja cevi i stakala na vodomerima, te su iz ovog preduzeća spremili nekoliko saveta za Beograđane, kako bi se zaštitili od nastanka neželjene štete.

- Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja. S obzirom na to da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi - objašnjavaju iz "Vodovoda".

Profimedia
 

Ističu da bi vodomerna skloništa trebalo da budu obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda.

- Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika - navode iz nadležnog preduzeća.

Naglašavaju i da bi građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo da isprazne svoje vodovodne instalacije.

Profimedia
 

- Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama. Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju trebalo bi takođe obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, najčešće u podrumskim prostorijama - objasnili su iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Ističu i da ako potrošač na vreme "konzervira" točeća mesta, odnosno isprazni vodovodnu mrežu (cevi), neće imati problema sa pucanjem instalacija.

- Pravilnim održavanjem vodovodnih instalacija u toku zime smanjuje se mogućnost nastanka štete, a time i nepotrebnih izdataka. To je u interesu svih potršača, a samim tim i "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" - zaključili su iz nadležnog preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike