Beograđani nemoćni u borbi protiv vetrova! Oluja napravila karambol za vikend - drveće padalo na automobile, vozovi bili otkazani (FOTO)

06.02.2023

06:45

0

Rkipe JKP "Gradsko zelenilo", ali i sami građani, imali pune ruke posla zbog jakog nevremena

Beograđani nemoćni u borbi protiv vetrova! Oluja napravila karambol za vikend - drveće padalo na automobile, vozovi bili otkazani (FOTO)
Jako nevreme napravilo karambol u Beogradu - Copyright printscreen/instagram/serbialive_beograd

Zbog jezive oluje koja je za vikend pogodila srpsku prestonicu brojni automobili širom Beograda bili su oštećeni usled pada drveća ili reklama, a čak su iz "Infrastrukture železnice Srbije" morali da otkažu vozove između Beograda i Novog Sada.

Da je za vikend bila prava borba sa vetrovima govori činjenica da su ekipe JKP "Gradsko zelenilo", ali i sami građani, imali pune ruke posla zbog jakog nevremena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na gotovo svim opštinama mogle su se zabeležiti fotografije ili video-snimci palog drveća koji su na teži ili lakši način oštetili neko vozilo.

Osim oštećenja vozila, palo drveće je muku zadalo i pešacima jer im je preprečilo put na trotoarima, pa su građani morali ili da preskaću to drvo ili da ga zaobilaze. 

Takve scene zabeleženi su na Voždovcu, Vidikovcu, centru grada, Borči, Zvezdari...

Totalni kolaps dogodio se i na Novom Beogradu, kada je građevinska ograda pala na parkirane automobile.

Otkazani vozovi 

Zbog oluje i vremenskih neprilika koji su bili za vikend, otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije. 

U informaciji navode da su velika oluja i vremenske neprilike prouzrokovali tehničke probleme u funkcionisanju sistema kontaktne mreže na deonici između Inđije i Novog Sada.

Kako naplatiti štetu?

Reporteri 24sedam istražili su da li i na koji način građani mogu da nadoknade štetu koja je nastala prilikom pada grane ili drveta.

Naime, ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.

24sedam/A.B.
 

- Ako padne stablo ili grana sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake - naveli za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

Naši sagovornici naglašavaju da njihovo preduzeće nadoknađuje isključivo štetu koja je nastala na površinama koje su u sistemu održavanja "Zelenila Beograda".

- Ukoliko se sugrađanima dogodi situacija da su povređeni ili da im je vozilo oštećeno, potrebno je da nas kontaktiraju na broj 011/2630-506, gde mogu dobiti precizna uputstva u koju radnu jedinicu "Zelenila" je potrebno da se jave kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti, ili putem imejla [email protected], gde mogu da nam daju informaciju o šteti i pošalju fotografiju te štete - kazali su iz "Zelenila".

24sedam
 

Oni napominju da neće snositi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

Kako se podnosi zahtev za nadoknadu štete?

Oštećeni građani sami podnose zapisnik o šteti, koji predaju u ulici Rajkova 15 na Novom Beogradu.

- Zapisnik se predaje Komisiji za procenu štete, a zatim se podnosi zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Komisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku nadoknađuje štetu - zaključili su za 24sedam iz JKP "Zelenilo Beograd".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike