Prolazak na crveno svetlo - skup prekršaj: Odluka dobra, ali šta je sa saobraćajnim kamerama koje ne rade?

08.02.2023

07:30

0

Ovaj prekršaj, osim korišćenja narkotika i alkohola, predstavlja jedan od najrigoroznijih

Prolazak na crveno svetlo - skup prekršaj: Odluka dobra, ali šta je sa saobraćajnim kamerama koje ne rade?
Saobraćaj - Copyright Profimedia

Pored toga što saobraćajne kamere snimaju da li beogradski vozači koriste sigurnosni pojas i mobilni telefon u toku vožnje, kao i da li su prekoračili dozvoljenu brzinu ili ne, pred građanima će se od 10. februara naći jedna novina - snimaće se i prolazak na crveno svetlo.

Ovaj prekršaj, osim korišćenja narkotika i alkohola, predstavlja jedan od najrigoroznijih zbog čega je broj saobraćajnih udesa u srpskoj prestonici na godišnjem nivou veliki.

Zbog toga Uprava saobraćajne policije grada Beograda došla je na ideju kako da smanji broj udesa u glavnom gradu Srbije - snimanjem prolaska na crveno svetlo. 

Profimedia
 

Plan je da kamere, koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektuju vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beleže video-snimak učinjenog prekršaja.

Nakon sačinjenog video-materijala, vozaču na kućnu adresu stiže poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo tu vrstu prekršaja.

Takođe, ukoliko vozilom u tom trenutku nije upravljao vlasnik, on je dužan da dostavi overenu pisanu izjavu na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme napravljenog prekršaja.

Snimaće se na osam lokacija 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Prolazak na crveno svetlo snimaće se na sledećim lokacijama u Beogradu: 

  • Raskrsnica Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici
  • Raskrsnica Francuske ulice i Gosporad Jovanove 
  • Raskrsnica Bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića 
  • Raskrsnica Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice 
  • Bulevar kralja Aleksandra, kod Cvetkove pijace 

Takođe, u narednom periodu sukcesivno će u sistem biti uključene i ostale kamere na beogradskim raskrsnicama.

Sistem je automatizovan i nema mogućnosti uticaja "ljudskog faktora".

Odluka dobra, ali šta je sa kamerama koje ne rade?

Printscreen/YouTube
Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić

Prema rečima stručnjaka za bezbednost u saobraćaju, Milana Vujanića, prolazak na crveno svetlo je oduvek bilo zabranjeno.

- Bilo je samo pitanje da li su nadležni ranije mogli na pravi način da detektuju tu vrstu prekršaja. Danas je to moguće uz pomoć kamera za video-nadzor i uz pomoć njih će bahati vozači biti sankcionisani na pravi način - naveo je Vujanić za 24sedam.

Naš sagovornik ističe da je prelazak na crveno svetlo jedan je od najrigozornijih prekršaja u saobraćaju.

Printscreen/ Youtube SAT
 

- Svi vozači moraju biti sankcionisani na pravi način. Podržavam ovu odluku nadležnih i verujem da će ona uticati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i nesreća u Beogradu - rekao je stručnjak za bezbednost u saobraćaju. 

Govoreći o kamerama koje nisu u funkciji zbog određenih razloga, Vujanić veruje da će i njihova zamena uskoro doći. 

- Prolazak na crveno svetlo je skup prekršaj. Upravo zbog toga, verujem da će nadležni novčana sredstva dobijena tim prekršajem, preusmeriti na nabavku novih kamera za video-nadzor ili popravku starih - zaključio je naš sagovornik. 

Kazne drakonske 

Pixabay
 

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja piše da je za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara.

Ukoliko vozač ne želi da plati kaznu, sledi mu kazna zatvora u trajanju od 30 dana. 

Osim toga, vozaču se skida šest poena, a dobija i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Gde su kamere postavljene? 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema dostupnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Beogradu je postavljeno 633 kamera na 262 lokacije u prestonici.

Taj broj uključuje 357 fiksnih i 149 pokretnih kamera, kao i 127 "saobraćajnih" kamera, koje su povezane na softver koji automatski prepoznaje registarske tablice.

Prisutne u svih 10 centralnih beogradskih opština, najviše ovakvih kamera ima na Novom Beogradu, tačnije 63. 

Najvidljivija raskrsnica sa četiri "saobraćajne" kamere na ovoj opštini nalazi se na uglu Bulevara Mihajla Pupina i ulice Milentija Popovića, između hotela "Hajat" i tržnog centra "Ušće". 

Isti broj kamera postavljen je i na raskrsnici ulica Jurija Gagarina i dr Ivana Ribara, kao i na raskrsnici Vojvođanske i Gandijeve ulice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike