Pucanje cevi i asfalt koji "jede" automobile: Koliko je star cevovod na kome leži Beograd? (FOTO)

04.03.2022

18:45

0

Kako su za 24sedam naveli u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", cevovod u Ulici Starine Novaka, na kom je došlo do pucanja, datira još iz 1975. godine

Pucanje cevi i asfalt koji "jede" automobile: Koliko je star cevovod na kome leži Beograd? (FOTO)
Pucanje cevi Antonio Ahel_ATA, 24sedam_Goran Sivački - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel, 24sedam/Goran Sivački

Cev koja je u ponedeljak pukla u Ulici Starine Novaka, nakon čega je došlo do otvaranja asfalta koji je "pojeo" dva automobila, pokrenula je važno pitanje među stanovnicima Beograda - koliko je star cevovod na kome leži srpska prestonica? 

Kako su za 24sedam naveli u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", cevovod na kome je došlo do pucanja 28. februara datira još iz 1975. godine!

- Prosečna starost cevi u Beogradu je četiri decenije, dok onih starosti preko 55 godina ima oko 15 odsto na teritoriji grada - istakli su oni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Ipak, kako kažu, starost cevi nije jedini uzrok zbog kojeg dolazi do defekta na mreži.

- Pretpostavlja se da je do kvara na cevi promera 100 milimetara u Ulici Starine Novaka došlo zbog velikih temperaturnih oscilacija koje su zabeležene u prestonici krajem februara - navode u ovom preduzeću za 24sedam.

"Vodovod", paralelno sa izgradnjom novih cevovoda, nastavlja i rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 60 kilometara.

Gde se nalaze najstarije cevi? 

Profimedia
 

U "Vodovodu" objašnjavaju da se najstarije cevi u Beogradu nalaze u centralnim opštinama: na Starom gradu, Savskom vencu, Vračaru, Zvezdari i Paliluli. 

Takođe, iako ne postoji kategorija za najduže cevi kao celine, one se ugrađuju u sistem ovog javnog komunalnog preduzeća i dužine su: 12 metara za čelik, šest za nodularni liv i šest od termoplastičnih masa. 

Na pitanje od kojeg materijala su pravljene prve cevi u Beogradu, u ovom preduzeću kažu da su one najčešće bile izrađene od livenog gvožđa.

- Pored gvožđa, koristili su se i pocinkovani čelik i azbest, dok se novije cevi najčešće izrađuju od nodularnog liva i polietilena, kao i od predizolovanog čelika, kada su u pitanju magistralni cevovodi - zaključili su u "Vodovodu i kanalizaciji".

Četiri kriterijuma za menjanje cevi

Profimedia
 

Vodovodne cevi u prestonici menjaju se na osnovu četiri kriterijuma - starost, kvarovi, zahtev opštine i pucanje azbestno-cementnih cevi, koje se menjaju isključivo zbog njihovog kvalitativnog stanja, a ne zbog lošeg uticaja na zdravlje.

Ove cevi, kako ističu u "Vodovodu", nisu opasne po zdravlje, jer je unutrašnjost od cementa, dok se azbest nalazi okolo.

- U slučaju da on prilikom kvara dospe u vodu, ne može da utiče na zdravlje ljudi jer azbest štetu pravi prilikom udisanja. U svakom slučaju, ove cevi se polako povlače iz upotrebe i čim se ukaže prilika zamenjuju ih nove, od drugih, kvalitetnijih i izdržljivijih materijala - poručuju iz "Vodovoda".

Slični slučajevi otvaranja asfalta u prestonici

24sedam/Goran Sivački
Ulica kralja Milana nakon što je pukla cev prošle godine

Krajem februara prošle godine, Beograđani koji su rano ujutro krenuli na posao iznenadili su se kada se u Ulici kralja Milana otvorio asfalt kod autobuskog stajališta, prekoputa "Beograđanke". 

ATAImages/ Antonio Ahel
Savska ulica nakon što je pukla cev u februaru

Razlog otvaranja asfalta bila je takođe cev koja je pukla, a kako je 24sedam tada pisao, ona je bila stara oko 40 godina, što nije nikakva novost, jer su vodovodne cevi na potezu od Slavije do Terazije položene davne 1978. godine. 

Do havarije na cevovodu došlo je i početkom februara 2022, kada je cev pukla u Savskoj ulici, nakon čega je taj potez bio kompletno zatvoren za saobraćaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Slična situacija dogodila se krajem prošle godine, kada je asfalt "pojeo" jedan kamion u Kačerskoj ulici, na Voždovcu.

Tada su iz "Vodovoda" objasnili da je do pucanja cevi došlo zbog toga što je dostavno vozilo upalo u rupu, usled čega je i sam asfalt propao.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike