Novine koje će uticati na život Beograđana: Nove cene zakupa lokala, vode i grejanja

10.01.2023

18:30

0

Beograđani će od februara vodu plaćati skuplje i to za 12,5 procenata

Novine koje će uticati na život Beograđana: Nove cene zakupa lokala, vode i grejanja
panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda, održanoj krajem prošle godine, prestonički odbornici usvojili su nekoliko odluka koje će bitno uticati na život Beograđana, pa je već od 1. januara skočila cena zakupa lokala koji su u vlasništvu Grada, a od februara Beograđanima će biti uvećani i računi za vodu.

Naime, zakup lokala koji su u vlasništvu Grada poskupeo je za 8,1 odsto, što znači da je najskuplji zakup poslovnog prostora u ekstra zoni 1.677 dinara mesečno po kvadratu, dok je najpovoljniji u četvrtoj zoni - 36 dinara po kvadratu.

Kako se navodi u izmeni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je nosilac prava svojine Grad Beograd, koju su prestonički odbornici nedavno izglasali, povećanje je u skladu sa "planiranim rastom cena za 2023. godinu".

Pixabay
 

Prema novom cenovniku, zakup za kancelarije u ekstra zoni košta 907 dinara po kvadratu, hotele 1.481 dinara, a hostele 1.290 dinara po kvadratu.

Njihova cena, naravno, niža je u prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj zoni, pa tako poslodavci zakup za hotel u drugoj zoni mesečno moraju da izdvoje 990 dinara, a za hostel 860.

Ipak, najskuplja cifra za zakup na mesečnom nivou iznosi za lokale za zakupce koji obavljaju organizovanje igara na sreću, kladionice i menjačnice. Kada je reč o ekstra zoni, poslodavci za zakup ove vrste prostora moraju da daju 1.677 dinara po kvadratu, dok je za isti prostor u četvrtoj zoni potrebno izdvojiti 631 dinar.

Takođe, zakupnina za prostor za obavljanje kulturne delatnosti - bioskopi, poslodavci za ekstra zonu moraju Gradu platiti 723 dinara po kvadratu, dok je za, na primer, treću zonu ta cena znatno manja - 356 dinara mesečno po kvadratu.

Voda skuplja za 12,5 procenata

Takođe, Beograđani će od februara vodu plaćati skuplje i to za 12,5 procenata.

Prema Programu poslovanja JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", koji su usvojili prestonički odbornici krajem prošle godine, poskupele su još dve stavke - odvođenje otpadnih voda i pogonska spremnost sistema za sve kategorije potrošača.

Pixabay
 

Sadašnja cena vode za domaćinstva je 59,46 dinara (sa PDV) po kubiku, a od febuara će biti 66,89 dinara. Odvođenje otpadnih voda je do sada koštalo 24,04 dinara, a od februara će koštati 27,04 dinara po kubiku.

I za bazene u okviru sportsko-rekreativnih centara važiće novi iznos, kao i za domaćinstva. Za kategoriju "ostali potrošači" voda će umesto dosadašnjih 98,40 od februara biti 110,69 dinara po kubiku, a odvođenje otpadnih tečnosti, koje je dosad koštalo 52,96 biće 59,57 dinara po kubiku.

Poskupljuje i grejanje

Od sledećeg meseca Beograđani čiji se domovi nalaze u sistemu "Beogradskih elektrana" plaćaće skuplje grejanje za pet odsto. 

Cena grejanja sada iznosi 119,39 dinara po metru kvadratnom, a od feburara bi trebalo da iznosi 125,22 dinara.

Profimedia
 

Toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti, navodi se u Programu poslovanja ovog preduzeća za 2023. godinu.

Novi projekti u prestonici

Žitelji Batajnice konačno će dobiti zdravstvenu stanicu u Ulici Jovana Brankovića.

Naime, urbanistički projekat za novu bolnicu će biti na javnoj prezentaciji do 13. januara. 

Pixabay
 

U prizemlju buduće zdravstvene stanice nalaziće se apoteka, služba hitne pomoći, laboratorija, opšta medicina za zdravstveno zbrinjavanje dece predškolskog uzrasta, palijativna nega i tehničke prostorije.

Na prvom spratu biće opšta medicina za odrasle, školsku decu i radiće se rendgenski i ultrazvučni pregledi.

Na drugom spratu nalaziće se ordinacije interne medicine, fizikalne medicine i terapije, ginekologije, ORL službe, kao i oftalmolozi i stomatolozi.

Takođe, u planu je i zamena šina u Bulevaru kralja Aleksandra od Cvetkove pijace do Ustaničke ulice.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Naime, dva kilometra duga tramvajska deonica biće uskoro rekonstruisana, a Sekretarijat za investicije raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije, koji će biti otvoren do 1. februara.

U planu je zamena kolovoza, baštica i kontaktne mreže.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike