Ložioničare će zameniti kreativci: Na mestu nekadašnje Ložionice niče kreativno-inovativni multifunkcionalni centar

01.02.2023

19:54

0

Vek nakon nastanka, Ložionica će postati mesto susreta talenata i kreativaca, kakav Beograd i region do sada nisu imali

Ložioničare će zameniti kreativci: Na mestu nekadašnje Ložionice niče kreativno-inovativni multifunkcionalni centar
Ložionica - Copyright Promo/AKVS 24sedam/Nenad Vujanović

Zgrada nekadašnje Ložionice, koja se nalazi na mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje, postaće kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Prostorna celina Ložionice predstavlja svojevrsni živi dokument industrijske arheologije Beograda, kako tehnološkog razvoja železnice kroz istoriju, tako i značajnih prekretnica u životima samih Beograđana, a postojećim projektom se teži oživljavanju ove celine koja je višegodišnjim nekorišćenjem prekinuta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas obeležavanju početka radova na rekonstrukciji Ložionice, a tom prilikom istakla je da je ovaj projekat dragulj u kruni svega onoga što Srbija radi.

- Mi smo prva vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi kako bismo ponovo napravili dobre uslove da naši kreativci rade, jer verujemo da su oni ti koji na najbolji način promovišu Srbiju. Mnogi nisu verovali ni u digitalizaciju ni u kulturu. Danas je više od 35.000 ljudi nego ranije zaposleno u kreativnom sektoru. Iznos kreativne industrije je porastao za preko 80 posto. Njihov doprinos BDP-u je 6,8 posto. Srbija je u svetu već prepoznata kao jedan od lidera u svetu kreativnih industrija - rekla je premijerka. 

Naglasila je da je ideja ponuditi nove modele za razvoj kreativne ekonomije.

- Moja poruka koju ću ostaviti u kapsuli za neke nove generacije je da nastave iskru genijalne kreativnosti i stvaralaštva koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima. Odavde nas uvedite u neku novu industrijsku revoluciju - zaključila je Ana Brnabić.

Vek nakon nastanka, Ložionica će postati mesto susreta talenata i kreativaca, kakav Beograd i region do sada nisu imali.

Prema rečima ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, naš glavni grad će dobiti novo obeležje koje će privlačiti i turiste.

- Kompletan kompleks će se prostirati na 23.000 kvadratnih metara. U Ložionici će se naći mnogo ideja za kreativce, a tu će biti i prvi inkubator za novije industrije. Stvorili smo jaku Srbiju koja je lider na našim prostorima u oblasti nauke, kreativnosti i inovacija -  istakao je Jovanović.

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra.

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

Ložionica počela sa radom davne 1926. godine

Beogradska železnička stanica počela je sa radom 1884. i to je godina koja je rimskim brojevima upisana u zgradu Stare železničke stanice, danas iza spomenika Stefanu Nemanji.

U to vreme je Ložionica, zgrada pravougaonog oblika, bila na mestu iza današnje Pošte i služila je da se u njoj založi vatra i zagreje voda koja će da pokreće parnu mašinu u lokomotivi. 

Protokom vremena, posle vihora Prvog svetskog rata i nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ovo železničko čvorište postalo je mnogo značajnije, što je zahtevalo i izgradnju novog modernog kompleksa ložionice.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Dotad je bio dominantan pravac sever-jug koji je podrazumevao povezivanje sa velikim evropskim centrima, pa je tako Beograd bio prugom povezan sa Bečom i Peštom, međutim, novonastala država je iziskivala povezivanja istok-zapad, zbog čega dolazi do velikih promena.

Nedugo potom počela je i izgradnja ložioničkog kompleksa, a inženjer Nikola Raičković je projektovao polukružnu halu izgrađeno od armiranog betona. 

Oblik polukruga ili potkovice odabran je namerno da bi iz svakog odeljka lokomotiva mogla nesmetano da izlazi direktno na okretnicu i bude usmerena na kolosek na koji je potrebno.

Osim Ložionice, tu su se nalazile i radionice za popravku vagona, kovačnicu, livnicu, strugaru, a prema Gazeli i upravna zgrada.

Ložionica je završena je 1925, a počela je sa radom 1926. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike